Σε λίγες και καλές μετοχές μπαίνει η ρευστότητα στο Χ.Α.

Σε λίγες και καλές μετοχές μπαίνει η ρευστότητα στο Χ.Α.

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aκόμη και τις τελευταίες ημέρες, που η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει «να σηκώνει κεφάλι», για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει ότι το 90% της διαθέσιμης ρευστότητας έχει «κλειδωθεί» και ανακυκλώνεται στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 25 του FTSE και τις 4 – 5 τράπεζες, και σε ελάχιστα χαρτιά του Mid Cap. Από εκεί και πέρα κυριολεκτικά το χάος, καθώς υπάρχουν περίπου 60 με 70 μετοχές που (σχεδόν) μόνιμα δεν ανοίγουν καν στο ταμπλό, ενώ γενικότερα τα 2/3 των μετοχών του Χ.Α. είναι ωσεί παρόντα, με ελάχιστη έως ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα καθημερινά! Υπάρχουν και μετοχές που ανοίγουν ακόμη και για ελάχιστα τεμάχια, χωρίς να προκαλούν κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια των επενδυτών είναι απαξιωμένα, καθώς αποτελούνται από μετοχές μικρής αποτίμησης που έχουν εδώ και χρόνια κάκιστη πορεία στο ταμπλό, άσχετα με την πορεία της εταιρείας σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ειδικά την τελευταία διετία οι μικροεπενδυτές έχουν απομακρυνθεί περαιτέρω από το Χ.Α. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2016 άνοιξε ο μικρότερος αριθμός επενδυτικών μερίδων από το μακρινό 1998, καθώς προστέθηκαν μόλις 7.341 νέες μερίδες, επίδοση που παραπέμπει αρκετά χρόνια πριν από τη νιρβάνα και τη χρηματιστηριακή «φούσκα» του ’99! Για να φανεί η διαφορά, θυμίζουμε ότι το 2015 είχαν ανοίξει 18.508 κωδικοί, το 2014 ήταν 15.234, το 2013 ήταν 25.367 κωδικοί. Η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη στον αριθμό των επενδυτικών μερίδων που έκλεισαν το 2016, αφού απενεργοποιήθηκαν 316.966 κωδικοί που είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 1999 έως σήμερα.

Επτά τουριστικά projects ψάχνουν Κινέζους επενδυτές

Προς πώληση, σε Κινέζους επενδυτές, προορίζονται τουλάχιστον επτά τουριστικά projects. Εκτός από το Sitia Bay της Dolphin Capital που, όπως αποκάλυψε η «Κ» την προηγούμενη Κυριακή, συνομιλεί με τη Wanda, «τρέχουν» και άλλα. Μεταξύ αυτών ένα στην Ιεράπετρα και ένα στην Ελούντα, με επισπεύδουσες τις Papoutsakis SA, Giakoumakis LTD και τις Red N Blue, Giakoumakis LTD αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον, όμως, έχει το γεγονός πως συνεργασίες με Κινέζο επενδυτή στην Ελλάδα φέρεται να συζητάει και η Dogus (Αστέρας, Φλοίσβος), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με τον τίτλο «Dogus Hellas Projects». Οπως και η εμπλοκή της αμερικανικής Wonderlab, που ειδικεύεται σε πολιτιστικές δράσεις και κυρίως μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, σε έργο ελληνοκινεζικού ενδιαφέροντος («Μονοπάτια Πολιτισμού»).

Τα παραπάνω projects έχουν υποβληθεί αρμοδίως και στο υπουργείο Οικονομίας, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη της ελληνικής αποστολής υπό τον πρωθυπουργό αυτές τις μέρες στο Πεκίνο.

Υπεραξίες «από τα αποδυτήρια»

Ρωτήσαμε και μάθαμε πως οι Ελληνες εφοπλιστές πρωταγωνιστούν και πάλι στις παραγγελίες για νεότευκτα ποντοπόρα. Η βάση δεδομένων VesselsValue δείχνει ότι οι Ελληνες ιδιοκτήτες έχουν συμβολαιοποιήσει 35 παραγγελίες για καινούργια φορτηγά και δεξαμενόπλοια από τις αρχές του 2017. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν τοποθετηθεί μόνο 119 παραγγελίες. Πολλοί στη ναυτιλιακή βιομηχανία ανησυχούν για την ανισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης μεταξύ των σκαφών που βρίσκονται επί του παρόντος στο νερό και του όγκου των παραγγελιών. Ομως, καθώς οι ανταγωνιστές της ναυτιλίας των Ελλήνων αδυνατούν να βρουν εύκολα χρηματοδοτήσεις, η πλούσια σε μετρητά ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα επωφελείται, εξασφαλίζοντας σειρά παραγγελιών σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Στα χαρτιά, οι 35 αυτές ελληνικές παραγγελίες ανέρχονται αθροιστικά στο 1,4 δισ. δολ. Αλλά ήδη η παρούσα αξία τους εκτιμάται από τη VesselsValue ότι έχει ανέβει στο 1,88 δισ. Υπεραξίες δηλαδή 480 εκατ. «από τα αποδυτήρια».

Με καλή διάθεση στα roadshows του Ιουνίου οι ελληνικές εταιρείες

Mε καλή διάθεση –καθώς φαίνεται να είναι το πρώτο καλοκαίρι μετά το 2015 χωρίς πολιτικές εξελίξεις– προετοιμάζονται οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε σειρά από roadshows που θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο. Μάλιστα, εφόσον υπογραφεί και η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου 2017, τα στελέχη των επιχειρήσεων θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο να ζητήσουν περισσότερες συμφωνίες, καθώς η Ελλάδα δείχνει να επανέρχεται σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής ηρεμίας.

Μην ξεχνάμε ότι όλη την τελευταία οκταετία που διαρκεί η κρίση χρέους οι ελληνικές εταιρείες στα διεθνή συνέδρια είχαν το άχαρο ρόλο να απολογούνται και να δικαιολογούνται για την παραμονή της χώρας μας σε συνθήκες ύφεσης παρά να μιλούν και να αναλύουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Ηδη, το πρώτο ραντεβού είναι το διήμερο 5 και 6 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, που διοργανώνει επενδυτικός όμιλος HSBC. Ακολουθεί στις 8 και 9 Ιουνίου το συνέδριο του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Goldman Sachs στη Μαδρίτη. Στις 19 Ιουνίου 2017 έχει σειρά το συνέδριο της «Πειραιώς Χρηματιστηριακή» στο Λονδίνο. Η κορύφωση των συνεδρίων θα γίνει στη Νέα Υόρκη το διήμερο 21-22 Ιουνίου με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εισηγμένων και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο με το 12ο ετήσιο roadshow του Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή