ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: «Οι ισχυροί να βοηθούν τους πιο αδύναμους»

«Είναι σωστό ότι το (γερμανικό) εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλό, αλλά δεν οφείλεται σε πολιτικά αίτια. Πρέπει να αποδοθεί στην υψηλή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, αλλά και στο γεγονός ότι είμαστε μέρος της νομισματικής ένωσης», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, παραδεχόμενος κάτι για το οποίο επικρίνεται τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμμερίζεται επίσης την άποψη του κ. Μακρόν ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση χρειάζεται μεταφορές οικονομικών πόρων: «Δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει μια κοινότητα διαφορετικής (οικονομικής) ισχύος κρατών, χωρίς να αμβλύνει τις ανισορροπίες», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Μια κοινότητα δεν μπορεί να υπάρξει αν οι ισχυροί δεν συμπαρίστανται στους πιο αδύναμους. Τι εύρος θα έχουν αυτές οι μεταφορές πόρων και πόσοι θα κατανεμηθούν, πρέπει να το αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός στις δημοκρατίες».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι δεν θα αντιταχθεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεχθεί πιθανά ελλείμματα στον προϋπολογισμό της Γαλλίας. «Η ερμηνεία των κανόνων για τον προϋπολογισμό επαφίεται στην Κομισιόν. Η γερμανική κυβέρνηση και εγώ δεν φέραμε ποτέ αντίρρηση σε συστάσεις της για το πώς πρέπει να αξιολογηθούν τα ελλείμματα χωρών όπως η Γαλλία», τόνισε.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο κ. Μακρόν θα μειώσει τα ελλείμματα της χώρας του, όπως έχει υποσχεθεί: «Η Γαλλία μπορεί να τα καταφέρει, δεν βρίσκεται και πολύ μακριά από το 3%», σχολίασε στο γερμανικό περιοδικό.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ