Αυστρία: O Κουρτς κάνει το Λαϊκό Κόμμα… δικό του

Αυστρία: O Κουρτς κάνει το Λαϊκό Κόμμα… δικό του

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Προς πρόωρες εκλογές, πιθανόν το φθινόπωρο, οδεύει η Αυστρία μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος από τον 30χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος απέσυρε τη στήριξή του από την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Κερν. Με ενθουσιώδη υποστήριξη από τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, ο Κουρτς επιχειρεί να αναμορφώσει το Λαϊκό Κόμμα σε αρχηγικό σχηματισμό, αφαιρώντας από περιφερειακά και κλαδικά κομματικά όργανα το δικαίωμα επιλογής υποψηφίων.

Η χθεσινή ήταν ημέρα συναντήσεων και ζυμώσεων, καθώς τόσο ο καγκελάριος Κερν όσο και ο Κουρτς επισκέφθηκαν τον πρόεδρο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την ημερομηνία των εκλογών αλλά και από το πώς θα διασφαλισθεί ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο Eurofighter θα ολοκληρώσει το έργο της πριν από τη διάλυση της Βουλής. Οι εργασίες της επιτροπής είναι μέγα πολιτικό θέμα στην Αυστρία, μετά την αποκάλυψη ότι στο κόστος 1,2 δισ. ευρώ που κατέβαλε η χώρα για αεροσκάφη τύπου Eurofighter περιλαμβάνονταν και 183 εκατ. ευρώ για μίζες και αδιαφανείς υπηρεσίες συμβούλων.

Υστερα από ένα σύντομο μπρα ντε φερ μερικών ημερών, οι «βαρώνοι» του Λαϊκού Κόμματος δέχθηκαν να παραδώσουν στον Κουρτς όχι μόνο την ηγεσία, αλλά και το δικαίωμα να καταρτίζει τις λίστες υποψηφίων. Ενα από τα πρώτα βήματά του ήταν να μετονομάσει το κόμμα σε «Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς, Νέο Λαϊκό Κόμμα» και να φτιάξει εισαγωγική οθόνη στην ιστοσελίδα του κόμματος στο Ιντερνετ, με την οποία οι επισκέπτες ερωτώνται εάν αντί για την ιστοσελίδα του Λαϊκού Κόμματος προτιμούν να επισκεφθούν τη δική του.

Ο Κουρτς, γνωστός για τις σκληρές θέσεις του σε θέματα μετανάστευσης, είναι ανοικτός στη συγκυβέρνηση με το ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Κάποιες δημοσκοπήσεις πριν από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κουρτς ανέφεραν ότι υπό την ηγεσία του το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να περάσει από την τρίτη στην πρώτη θέση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή