ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Διαψεύδει η Μόσχα την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών από τον Τραμπ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε ψευδείς τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για αποκαλύψεις απόρρητων πληροφοριών από τον Αμερικανό πρόεδρο στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση τους την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.  

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, οι οποίες σχετίζονται με κάποια επιχείρηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.  

Αντιδρώντας στο άρθρο της εφημερίδας, ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Τραμπ «επικίνδυνη» και «απερίσκεπτη», ενώ ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «πάρα πολύ ανησυχητικές» αν ισχύουν.

Η εφημερίδα είπε ότι οι πληροφορίες που μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον Ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ ο Τραμπ, είχαν παραχωρηθεί από έναν συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η απόφαση του Τραμπ να το κάνει, θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου, ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΚ, ανέφερε η εφημερίδα. 

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από το ΙΚ που αφορούσε τη χρήση των φορητών υπολογιστών (laptop) σε αεροπλάνα, είπαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Στις συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της ρωσικής διπλωματίας, ο Τραμπ φέρεται να περηφανευόταν για τις γνώσεις του αναφορικά με τις επικείμενες απειλές του ΙΚ, λέγοντας ότι ενημερωνόταν «με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα», είπε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, την οποία ένας αξιωματούχους χαρακτήρισε «αυθόρμητη», οι αξιωματούχοι κάλεσαν άμεσα την Υπηρεσία Κεντρικών Πληροφοριών (CIA) και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αμφότερες από τις οποίες έχουν συμφωνίες με μια σειρά συνεργαζόμενων υπηρεσιών πληροφοριών, και τις ενημέρωσαν για όσα συνέβησαν.

Ενώ η αποκάλυψη διαβαθμισμένων θεμάτων με εχθρούς είναι παράνομη για τον περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος έχει την ευρύτατη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, η κοινοποίηση τέτοιων πληροφοριών χωρίς την άδεια του συμμάχου που τις παρείχε, αποτελεί μεγάλο ρήγμα στη δεοντολογία που αφορά την ανταλλαγή τέτοιου υλικού, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μία κρίσιμη σχέση αμοιβαίας παροχής πληροφοριών.  

Πράγματι, ο σύμμαχος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει πρόσβαση σε κάποια περιοχή που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ πως θα σταματήσει να μοιράζεται τις πληροφορίες του σε περίπτωση που αυτές κυκλοφορήσουν ευρέως, ανέφερε ένας πρώην αξιωματούχος που επικαλείται το δημοσίευμα της Washington Post. Ο φόβος του συνδέσμου των ΗΠΑ στην περιοχή έγκειται στο ότι η Ρωσία μπορεί να καταλάβει πως επετεύχθει η συλλογή αυτών των πληροφοριών, και στη συνέχεια να προκαλέσει ρήγμα στις προσπάθειες του να συγκεντρώσει αυτό το τόσο ευαίσθητο υλικό.

Περαιτέρω ζημιά στον Αμερικανό πρόεδρo

Πέρα από την ένταση που προκάλεσε στις σχέσεις με έναν σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τα ερωτήματα που έθεσε αναφορικά με τη διαχείριση απόρρητων πληροφοριών από την Ουάσιγκτον, το επεισόδιο απειλεί να επισκιάσει το πρώτο ταξίδι του Τραμπ ως Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή και περιλαμβάνει επισκέψεις στη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Ιταλία και το Βέλγιο.

Επιπλέον, καθιστά τον Αμερικανό πρόεδρο ευάλωτο σε κριτική για δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με το ζήτημα διαχείρισης ευαίσθητων διαβαθμισμένων πληροφοριών από Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Τραμπ τοποθέτησε στο κέντρο της προεκλογικής του εκστρατείας το ζήτημα της «απρόσεκτης» χρήσης τέτοιων πληροφοριών από την αντίπαλο του, Χίλαρι Κλίντον, μέσω του προσωπικού της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Στείτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας μέχρι και τη φυλάκιση της. Μολαταύτα, δεν υπήρξε ποτέ κάποια ένδειξη ότι η Κλίντον εξέθεσε τις απόρρητες πληροφορίες κάποιου συμμάχου ή τις παραχώρησε σε κάποιον αντίπαλο. 

Επιπροσθέτως, θα εντείνει τις υποψίες για διασυνδέσεις του Τραμπ και του επιτελείου του με τη Ρωσία, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί με αφορμή την απόλυση του επικεφαλής του FBI, Τζείμς Κόμεϊ, και την δριμεία κριτική του Τραμπ εναντίον της έρευνας που εξετάζει το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές προς όφελος της υποψηφιότητας του.  

Αρνείται τους ισχυρισμούς ο Λευκός Οίκος

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, είπε σε σύντομη ενημέρωση τύπου στον Λευκό Οίκο ότι δεν συζητήθηκε καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή. Σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters για το άρθρο, ο Μακμάστερ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

«Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών έκαναν μια ανασκόπηση των κοινών απειλών από τρομοκρατικές οργανώσεις, για να περιλάβουν και απειλές στην αεροπορία», είπε ο Μακμάστερ, προσθέτοντας, «Καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών δεν συζητήθηκε πουθενά (κατά τη συνάντηση), και δεν αποκαλύφθηκε καμία στρατιωτική επιχείρηση που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή».

Η αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας Ντίνα Πάουελ επίσης αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος συζήτησε μόνο τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επίσης αρνήθηκε τις κατηγορίες, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι ο Τραμπ και ο Λαβρόφ συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, «μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι κοινές προσπάθειες και απειλές που αφορούν την αντιτρομοκρατία».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες προετοιμάζουν σχέδια που θα επεκτείνουν την απαγόρευση μεταφοράς φορητών υπολογιστών στην καμπίνα του αεροσκάφους από επιβάτες σε πτήσεις που κατευθύνονται στις ΗΠΑ από αρκετές χώρες σε εμπόλεμες ζώνες λόγω νέων πληροφοριών ότι ομάδες εξτρεμιστών βελτιώνουν τις τεχνικές της τοποθέτησης βομβών σε φορητούς υπολογιστές.

Οι εκτιμήσεις των αυξανόμενων κινδύνων είναι τόσο σοβαρές, ώστε η Ουάσιγκτον εξετάζει την απαγόρευση μεταφοράς λάπτοπ επιβατών από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει τις πληροφορίες με σύμμαχες κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες.

Μια πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο Reuters ότι μέρος τουλάχιστον των πληροφοριών που οδήγησαν στην επέκταση απαγόρευσης των λάπτοπ προήλθαν από μια επιδρομή Αμερικανών κομάντο σε μια βάση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, όπου σκοτώθηκε ένας άνδρας των ειδικών δυνάμεων.

Η πηγή είπε ότι μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές των νέων πληροφοριών είναι ότι αποδεικνύουν πως η Αλ Κάιντα που εδρεύει στην Υεμένη έχει ανακαλύψει τρόπο να παράγει ελάσματα εκρηκτικών τόσο λεπτά, ώστε να μπορεί να τα αποκρύψει στο εσωτερικό των λάπτοπ χωρίς να είναι εύκολα ανιχνεύσιμα.

(Πηγή: REUTERS, NEW YORK TIMES)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ