Βέτο Φλιν στο σχέδιο Ομπάμα για τη Ράκα

Βέτο Φλιν στο σχέδιο Ομπάμα για τη Ράκα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ευαισθησίες της Αγκυρας, ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε βέτο σε σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για εκστρατεία ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, που περιελάμβανε τη στρατιωτική στήριξη Κούρδων ανταρτών. Την πληροφορία αυτή έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφική πρακτορείο McClutchy, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων του Φλιν, ο οποίος, προτού διοριστεί στο αξίωμά του από τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε εργαστεί ως «λομπίστας» τουρκικών συμφερόντων, αποκομίζοντας αμοιβή 500.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, δέκα ημέρες προτού εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, Σούζαν Ράις, παρουσίασε στον Φλιν σχέδιο του Πενταγώνου για ανακατάληψη της Ράκα με πολιορκητικό κριό την κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Η έγκριση του επιτελείου Τραμπ κρίθηκε αναγκαία από τον Δημοκρατικό πρόεδρο, δεδομένου ότι η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του. Ο Φλιν αρνήθηκε να συναινέσει, βάζοντας το σχέδιο στο ψυγείο. Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το «πράσινο φως», αφού είχε ωθήσει σε παραίτηση τον Φλιν λόγω των χειρισμών του στις έρευνες για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί αρκετός χρόνος.

Οι τριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας για το Κουρδικό διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, τρεις μέρες μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε χθες ότι ανέπτυξε τις ενστάσεις του στον Αμερικανό πρόεδρο και προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να εξαπολύσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τύπου «Ασπίδα του Ευφράτη», χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, «υπό τους υφιστάμενους κανόνες εμπλοκής».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντικαταστήσουν τον ειδικό απεσταλμένο τους για την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, Μπρετ Μαγκέρκ, υποστηρίζοντας ότι «προσφέρει ξεκάθαρα βοήθεια στο ΡΚΚ και την YPG».

Στην Ουάσιγκτον, συνεχίζεται ο θόρυβος για τις συμπλοκές έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή, στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, που οδήγησαν στον τραυματισμό 11 ανθρώπων.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν ζήτησε να απελαθεί ο Τούρκος πρεσβευτής, ενώ άλλοι βουλευτές και γερουσιαστές αξίωσαν από την τουρκική κυβέρνηση να απολογηθεί για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών επί αμερικανικού εδάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή