Γ. Κύρτσος: «Στην οικονομία πρέπει να έχεις θεραπείες-σοκ»

Γ. Κύρτσος: «Στην οικονομία πρέπει να έχεις θεραπείες-σοκ»

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όσο και να φοβίζει η λέξη προσαρμογή, πρέπει να γίνει και πρέπει να την κάνουμε με έναν επιταχυνόμενο τρόπο. Να σας θυμίσω ότι όλοι οι άλλοι που μπήκαν στα μνημόνια βγήκαν σε τρία χρόνια…» τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, με τίτλο : «Η διπλή κρίση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015-17», στη Θεσσαλονίκη.

«Στην οικονομία γενικά, πρέπει να έχεις θεραπείες-σοκ. Δηλαδή, να δίνεις την ευκαιρία στον άλλον να στέκεται στα πόδια του και να ξαναξεκινάει . Αν το κάνεις μαραθώνιο, με άλμα στη διάρκεια και με άγνωστη κατάληξη, πολύ λίγοι αντέχουν σε αυτή τη διαδικασία» είπε ο κ. Κύρτσος και αναφερόμενος, στα χρόνια που η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία των μνημονίων πρόσθεσε:

«Εμείς, εφαρμόσαμε τα δύσκολα μέτρα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις λάθος και τώρα που πρέπει να κάνουμε μια υπερένταση για να τρέξουμε τις εξελίξεις, είμαστε πάρα πολύ κουρασμένοι, κοινωνικά και πολιτικά. Αλλά, εάν δείτε τι κάνανε οι άλλοι σε τρία χρόνια έλυσαν το πρόβλημα. Αυτή είναι η λογική της θεραπείας-σοκ… Δέκα χρόνια ταλαιπωρία, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αυτή, να θεωρείς, ότι τραβώντας την κρίση μπορείς να τη διαχειριστείς πιο άνετα. Όλοι συγκεντρώνουν τη δύναμη τους να βγουν πιο γρήγορα από την κρίση. Εμείς ακολουθήσαμε την αντίστροφη πορεία».

Ο κ. Κύρτσος υποστήριξε, ότι «το 2017 βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, από ότι στα τέλη του 2014», γεγονός που για τη χώρα μας «κάνει ακόμη πιο δύσκολη, την αποτελεσματική διαχείριση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Κάνοντας διάλογο με το κοινό, ο κ. Κύρτσος, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ομάδας εργασίας που παρακολουθεί για λογαριασμό του Ε.Κ. την εφαρμογή του τρίτου ελληνικού χρηματοδοτικού προγράμματος, σημείωσε ότι μετά τη λήξη του, το 2018, υπό προϋποθέσεις υπάρχουν δυνατότητες για ανάπτυξη, αλλά «με πολύ δύσκολες κοινωνικές συνθήκες» και «ο περισσότερος κόσμος, για τα επόμενα δύο χρόνια, θα δυσκολευτεί περισσότερο».

«Εδώ δεν υπάρχει επίσημο τέταρτο μνημόνιο, υπάρχει μια παράταση… όταν λέμε μνημόνιο, ο μέσος πολίτης ενδιαφέρεται για τα μέτρα της καθημερινότητας. Δεν ενδιαφέρεται για το συμβόλαιο των χιλίων σελίδων που μελετάμε εμείς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενδιαφέρεται εάν τον Αύγουστο του 2018 που τελειώνει αυτό το πακέτο (τρίτο πρόγραμμα), θα αρχίσει να ανασαίνει, αν κάτι καλό θα του συμβεί, κ.τ.λ.. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να του συμβεί κάτι καλό, διότι θα μειωθούν οι συντάξεις το 2019 και θα αυξηθεί η φορολογία, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους, το 2020».

«Άρα, στη λαϊκή αντίληψη που είναι και η πραγματικότητα, τα μνημονιακά μέτρα συνεχίζονται. Και όπως πολύ σωστά είπε και ο πρόεδρος (της ΝΔ), ο κ. Μητσοτάκης, είναι η πρώτη φορά που έχεις μνημονιακά μέτρα, χωρίς μνημονιακή χρηματοδότηση…» ανέφερε ο ευρωβουλευτής.

Το βιβλίο περιέχει «ένα άθροισμα δημοσιογραφικής δουλειάς» και αρθρογραφίας του κ. Κύρτσου στη «Free Sunday», η οποία παρουσιάζει με καλά οργανωμένο τρόπο και τις προτάσεις του για την υπέρβαση της κρίσης, ενώ η έκδοση του σε έξι χιλιάδες αντίτυπα, χρηματοδοτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διανέμεται δωρεάν.

Ο κ. Κύρτσος, στις τέσσερεις πρώτες ενότητες, αναφέρεται ανά ενότητα στο «τρίτο μνημόνιο-πρόγραμμα», (σημειώνοντας ότι έχει «αυξημένο οικονομικό και κοινωνικό κόστος» με λίγα οφέλη για την οικονομία), στη «δραματική υποβάθμιση» της ευρωπαϊκής θέσης της χώρας τη διετία 2016-17, εξαιτίας του ότι παραμένει η «μοναδική μνημονιακή χώρα» στην Ευρώπη και διότι μετατράπηκε σε «χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών». Επίσης, αναλύει «τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την εξουσία» και τέλος αναφέρεται στην «ευρωπαϊκή επιδείνωση» μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με ό,τι δυσκολία συνεπάγεται αυτή η συγκυρία για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά «την αποτελεσματική διαχείριση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου». Προτείνει δε, η χώρα να πρωταγωνιστήσει ώστε να διαμορφωθεί μια ειδική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας, βάζοντας τέλος στη «μυθολογία» της ένταξης της τελευταίας στην Ε.Ε..

Τέλος, στην πέμπτη ενότητα ο κ. Κύρτσος διατυπώνει τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κρίσης, όπως, επιτάχυνση της προσαρμογής, πίεση στους εταίρους για περισσότερες επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις με δική μας πρωτοβουλία, αλλαγές στη φορολογική και οικονομική πολιτική, κ.ά..

«Δεν προτείνω εύκολες λύσεις, γιατί οι εύκολες και φυσικά ανύπαρκτες λύσεις μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση» είπε ο κ. Κύρτσος και πρόσθεσε: «Προσπαθώ να συμβάλω στη διατύπωση ολοκληρωμένης πρότασης, για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα μας βγάλει από την κρίση».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της Ν.Δ, στελέχη του κόμματος, καθώς και ο ο διευθυντής του Ινστιτούτου «π²» του Ποταμιού και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του ίδιου κόμματος, Γιάννης Κωνσταντινίδης, κ.ά..

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή