Διεθνής περιοδεία Τραμπ, με νέο… πρόσωπο

Διεθνής περιοδεία Τραμπ, με νέο… πρόσωπο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να αποδράσει από την Ουάσιγκτον και να επιχειρήσει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα προσφέρει στον Ντόναλντ Τραμπ η πρώτη διεθνής περιοδεία του, που προβλέπεται να διαρκέσει εννέα ημέρες. Υστερα από μια εφιαλτική εβδομάδα, που ξεκίνησε με την αποπομπή του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι και έκλεισε με τον διορισμό ειδικού ανακριτή για τις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τη Ρωσία, ο Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, αναχώρησε χθες για σειρά συναντήσεων υψηλού πολιτικού και συμβολικού περιεχομένου στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Δεδομένων των προεκλογικών δηλώσεών του, που προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας του, η αποστολή του δεν θα είναι εύκολη. Σήμερα, Σάββατο, θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία, όπου θα προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα του στα μάτια του αραβικού κόσμου, που δεν έχει ξεχάσει τις επιθετικές τοποθετήσεις του εναντίον των μουσουλμάνων. Στο Ισραήλ, επόμενο σταθμό της περιοδείας του, η κυβέρνηση Νετανιάχου περιμένει να ακούσει τι τύχη θα έχει η προεκλογική εξαγγελία του για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, κάτι που ουδεμία άλλη χώρα έχει πράξει λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής. Την επομένη, οι Παλαιστίνιοι που θα υποδεχθούν τον Αμερικανό πρόεδρο, πέραν της συμβολικής επίσκεψής του στον Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, θα περιμένουν μια όψιμη, έστω, αναγνώριση του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση και κάποιες πρακτικές χειρονομίες για το «πάγωμα» των ισραηλινών εποικισμών.

Το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας προβλέπει συνάντηση του Τραμπ με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό και συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας G7 στη Σικελία. Τέλος, την ερχόμενη Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, όπου θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του για τις παλαιότερες τοποθετήσεις του, που αμφισβητούσαν την αξία χρήσης της Συμμαχίας. Η βαριά σκιά που θα τον συνοδεύει, αναφορικά με τις θρυλούμενες σχέσεις στελεχών του επιτελείου του με τη Μόσχα, ασφαλώς δεν θα βοηθήσει την προσπάθειά του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή