Ενας στους τρεις νέους Αμερικανούς μένει με τους γονείς του

Ενας στους τρεις νέους Αμερικανούς μένει με τους γονείς του

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O απεριόριστος ελεύθερος χρόνος, η απουσία επαγγελματικών υποχρεώσεων και η απαλλαγή από κάθε είδους πληρωμή οφειλών, συνθέτουν μία ζωή ονειρική για τους νέους Αμερικανούς από 18 έως 34 ετών. Ενας στους τρεις νέους Αμερικανούς ή περίπου 24 εκατ. νέα άτομα που συναποτελούν την κατηγορία των «Millennials», έμειναν το 2015 στο σπίτι με τους γονείς τους, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας απογραφής πληθυσμού. Η στροφή όμως των νέων στην «αγκαλιά» των γονιών τους δεν αποτελεί προσωπική τους επιλογή. Ενδεικτικά, ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 25-34 ετών που μοιράζονται την ίδια στέγη με τους γονείς τους, δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κάποια σχολή ούτε εργάζονται. Αυτή η κατηγορία των νέων περιλαμβάνει μόλις 2,2 εκατομμύρια Αμερικανούς από 70 εκατομμύρια του συνόλου των «Millennials», με τον αριθμό όμως να παραμένει εντυπωσιακά υψηλός. Επίσης, περίπου οι μισοί νέοι εκτιμούν πως ο γάμος και η απόκτηση παιδιών δεν συνιστούν βασικούς παράγοντες για να ενηλικιωθούν.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι το 1970, οκτώ στους δέκα νέους παντρεύονταν στην ηλικία των τριάντα. Σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αντιστραφεί, καθώς οκτώ στους δέκα νέους δεν έχουν παντρευτεί μέχρι την ηλικία των 45 ετών. Συνεπώς, οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών έχουν την τάση να μένουν περισσότερο με τους γονείς τους παρά με κάποια σύζυγο. Αντίθετα, τη δεκαετία του ’70 περισσότεροι από τους μισούς νέους έμεναν με τη σύζυγό τους. Η έκθεση τονίζει ότι τουλάχιστον εννέα στους δέκα νέους που έμεναν στο σπίτι με τους γονείς τους πριν από ένα χρόνο, βρίσκονται ακόμη στην ίδια κατάσταση. Το 2005, η πλειονότητα των νέων Αμερικανών σε 35 πολιτείες των ΗΠΑ ζούσαν στο δικό τους σπίτι, είτε μόνοι τους είτε με κάποια σύζυγο. Ωστόσο, μόλις μια δεκαετία αργότερα, το 2015, μόνο σε έξι πολιτείες της Αμερικής οι νέοι ζούσαν σε ανεξάρτητο χώρο.

H οικονομική ανεξαρτησία των νέων Αμερικανών αποτελεί βασικό παράγοντα για την απομάκρυνσή τους από το σπίτι των γονιών τους. Το 2015, το 41% των νέων ηλικίας 25-34 ετών που μένουν στο δικό τους σπίτι έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον έναν προπτυχιακό κύκλο σπουδών, ενώ περίπου τα δύο τρίτα των νέων έχουν εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο μόνιμη εργασία πλήρους απασχόλησης.

Αντίθετα, οι νέοι που διαμένουν είτε με τους γονείς τους είτε σε κοιτώνες, είναι λιγότερο πιθανό να κατέχουν κάποιο πανεπιστημιακό τίτλο ή να εργάζονται για τουλάχιστον ένα έτος. Η επιλογή των νέων να μείνουν μόνοι τους είναι ενδεχομένως ακριβή, ωστόσο όσοι νέοι Millennials είναι ανεξάρτητοι, διαθέτουν υψηλά εισοδήματα. Περισσότεροι από τους μισούς νέους ηλικίας 25-34 ετών, που έχουν εγκαταλείψει την εστία τους, διαθέτουν εισόδημα που ανέρχεται σε περίπου 30.000 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή