Παυλόπουλος σε Ερντογάν: «Να μην επιτρέψουμε μικρά γεγονότα να γίνουν μεγαλύτερα»

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: «Να μην επιτρέψουμε μικρά γεγονότα να γίνουν μεγαλύτερα»

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρέος να μετατραπούν επιμέρους ιδιαιτερότητες σε «εστίες θετικής ενέργειας των Λαών μας για την πραγμάτωση των κοινών μας επιδιώξεων στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ», δήλωσε  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. 

Εξάλλου, όπως είχε την ευκαιρία να σημειώσει σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρ. Παυλόπουλος, η Ελλάδα πιστεύει ακραδάντως πως «η ενίσχυση του ΟΣΕΠ πρέπει να κατατείνει και στην άμβλυνση των μεταξύ μας διαφορών». Και επαυτού, η Ελλάδα, συμπλήρωσε, πιστεύει ότι η συνεργασία των χωρών του ΟΣΕΠ θα συμβάλει και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ειδικότερα. «Να μην επιτρέψουμε μικρά γεγονότα να γίνουν μεγαλύτερα», ήταν το βασικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εισαγωγικά, ο Πρ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην Σύνοδο Κορυφής «εκπροσωπώντας την Ελλάδα, σε αυτόν τον εμβληματικό εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον Πρόεδρο κ.Ταγίπ Ερντογάν για την εξαιρετική φιλοξενία αλλά και οργάνωση της Συνόδου Κορυφής, ευχόμενος ειλικρινώς στον Τουρκικό Λαό σταθερότητα, ευημερία και πρόοδο σε όλους τους τομείς».

Παραλλήλως, ο Ελληνας Πρόεδρος μετέφερε «ισχυρό μήνυμα διαχρονικής υποστήριξης της Ελλάδας στο έργο του ΟΣΕΠ», υπενθυμίζοντας ότι «η Χώρα μου, διατηρώντας στενούς δεσμούς αιώνων με την Περιοχή, τους Τόπους και τους Λαούς της, υπήρξε από το 1992 ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και σταθερός υπέρμαχος της ευόδωσης της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου. Οι επικίνδυνες περιπέτειες της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της ειρήνης, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή μας, αποδεικνύουν πόσο επίκαιρες παραμένουν οι βάσεις, πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΟΣΕΠ και η συνακόλουθη Δήλωση του Βοσπόρου. Τις υπενθυμίζω συνοπτικώς για να επισημάνω το ότι, κυρίως σήμερα και στο μέλλον, έχουμε χρέος να εργασθούμε αόκνως και ειλικρινώς προκειμένου να τις μετουσιώσουμε σε πράξη».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, υπενθύμισε ότι ο ΟΣΕΠ ιδρύθηκε για να διασφαλίσει, ταυτοχρόνως:

«Την ομαλή και επιτυχή ενσωμάτωση της περιοχής του Ευξείνου Πόντου στην παγκόσμια οικονομία και την εμπέδωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, αφού χωρίς αυτή την προϋπόθεση ο πρώτος μας στόχος καθίσταται εξ ορισμού ανέφικτος». Η επίτευξη των παραπάνω στόχων στηρίζεται σε συγκεκριμένες αρχές, αρρήκτως συνδεδεμένες με την πεμπτουσία των στόχων τούτων. Προέχουν οι αρχές: 1. Της Δημοκρατίας, της υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της ευημερίας για όλους, η οποία πρέπει να επιτευχθεί υπό όρους οικονομικής ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συλλογικής ασφάλειας. 2. Ο σεβασμός των αρχών αυτών επιβάλλει η κοινή μας δράση να είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες και τις αντίστοιχες επιταγές αφενός του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Και, αφετέρου, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Υπό τα δεδομένα αυτά, υπογράμμισε ο Πρ. Παυλόπουλος, «πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάνοντας πράξη τους προαναφερόμενους ιδρυτικούς στόχους του ΟΣΕΠ συμβάλλουμε όχι μόνο στην δική μας πρόοδο, ευημερία και ασφάλεια αλλά και στην πρόοδο της παγκόσμιας οικονομίας και στην αποκατάσταση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας».

Ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα ευνοεί και στηρίζει όλες εκείνες τις θεσμικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κρίνονται σήμερα αναγκαίες για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της δράσης του ΟΣΕΠ ως προς την επίτευξη των ως άνω στόχων του, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας.

Πάντοτε προς την κατεύθυνση που προανέφερε για την επίτευξη των στόχων του ΟΣΕΠ, η Ελλάδα:

«πρώτον, θεωρεί ότι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη η στενότερη συνεργασία του ΟΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα δυνατά επίπεδα, όταν μάλιστα ο προσανατολισμός αυτός συνιστά ακρογωνιαίο λίθο της ίδιας της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΟΣΕΠ, τον οποίο με μεγάλη οξυδέρκεια διέκριναν ευθύς εξ αρχής οι εμπνευστές του Οργανισμού μας.

Και, δεύτερον και με δεδομένο το ότι η περιοχή μας καθίσταται εκ νέου κεντρικός κόμβος ενός διαρκώς αναπτυσσόμενου παγκόσμιου δικτύου ανταλλαγών οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας? κρίνει άκρως ενδεδειγμένη την εξαιρετικώς ενεργή συμμετοχή του ΟΣΕΠ στην πρωτοβουλία της Κίνας 'Μία Ζώνη, ένας Δρόμος', όπως άλλωστε κατέδειξε και η εντελώς πρόσφατη Διάσκεψη στο Πεκίνο, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν όλες οι Χώρες μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αρχικός 'Δρόμος του Μεταξιού' ένωσε για αιώνες την Ευρώπη με την Ασία, περνώντας από τον Εύξεινο Πόντο».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε με έμφαση, όπως είπε, ότι «η Ελλάδα πιστεύει ακραδάντως πως η ενίσχυση του ΟΣΕΠ πρέπει να κατατείνει και στην άμβλυνση των μεταξύ μας διαφορών. Έως την επίτευξη όμως του στόχου αυτού έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε στις επιμέρους ιδιαιτερότητές μας να διευρύνουν τις μεταξύ μας αποστάσεις. Όλως δε αντιθέτως, έχουμε επίσης χρέος να μετατρέψουμε τις ιδιαιτερότητες αυτές σε εστίες θετικής ενέργειας των Λαών μας για την πραγμάτωση των κοινών μας επιδιώξεων στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ».

Και ο Πρ. Παυλόπουλος κατέληξε, «Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ δεχθείτε εκ νέου τις θερμές μας ευχαριστίες για την φιλοξενία την οποία μας επιφυλάξατε καθώς και για την γενναιόδωρη υποστήριξη της Χώρας σας στην όλη λειτουργία του ΟΣΕΠ και, ιδίως, στην λειτουργία της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του. Εύχομαι στον ΟΣΕΠ να συνεχίσει και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία αποτελεί σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας μας και να επεκτείνει διαρκώς τα ήδη σημαντικά επιτεύγματα των 25 χρόνων λειτουργίας του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή