Γεννηματά για Τσίπρα: «Τα έδωσε όλα συνειδητά στους δανειστές»

Γεννηματά για Τσίπρα: «Τα έδωσε όλα συνειδητά στους δανειστές»

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απλά δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτά τα δυο πάνε πακέτο», επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά την ομιλία της σε συγκέντρωση της ΔΗΣΥ στο ξενοδοχείο «Αιγές» της Βέροιας.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «τα έδωσε όλα συνειδητά στους δανειστές» και πέρασε «από το "go back κυρία Μέρκελ στο welcome home"», λέγοντας ότι «σε λίγο θα της δώσουν και τα κλειδιά». Παρατήρησε, ακόμα, πως ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του εξαφάνισαν από προσώπου γης κάθε «κόκκινη γραμμή» που επικαλούνταν και πως «τα έδωσαν όλα, για να κρατήσουν την καρέκλα».

«Ψήφισαν το μνημόνιο, χωρίς καμία δέσμευση για το χρέος και με μόνη την ελπίδα ότι θα αποδώσει η πίεση της κ. Λαγκάρντ στον κ. Σόιμπλε. Την κ. Λαγκάρντ, που θα έδιωχνε το Φθινόπωρο, εκλιπαρούσε το Χειμώνα και κρέμεται πάνω της μπας και βγάλει το Καλοκαίρι», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας δηλώνει τώρα ότι αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τα μέτρα του 2019-2020 δεν θα προχωρήσουν. Αλλά αν το ΔΝΤ αρνηθεί οδηγούμαστε σε εξ αρχής διαπραγμάτευση που θα αναλάβει ο ESM, που ελέγχουν οι Γερμανοί. Δηλαδή, νέα καθυστέρηση και αβεβαιότητα».

Απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, είπε ότι οφείλει τουλάχιστον τώρα να τηρήσει μια εθνική γραμμή για το χρέος και συνέχισε: «Να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση και την απομείωση του δημοσίου χρέους. Θυμίζουμε ότι εγκατέλειψαν την απόφαση του Eurogroup του 2012 για το χρέος, πριμοδότησαν τους Ευρωπαίους τραπεζίτες με 6 δισ. ευρώ (κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα), πήραν αόριστες υποσχέσεις το 2016 και τώρα λένε στους δανειστές "δώστε ό,τι προαιρείστε" για να σώσουμε τα προσχήματα. Τέρμα η πλάκα. Δεν δικαιούνται, δεν τους παίρνει να φέρουν τίποτα λιγότερο από την απόφαση του 2012».

Ταυτόχρονα η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς», διότι, όπως είπε, «η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζει ισοπεδωτικά το αύριο της χώρας με το δικό της, σαν να μη μας δίδαξε τίποτα η κρίση και οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν».

«Η σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές από τη ΝΔ», συνέχισε η κ. Γεννηματά και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί επικοινωνιακά να παίξει και με το σύνθημα «ΑΛΛΑΓΗ» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μίλησε για «τη συντηρητική Ν.Δ. που υπερασπίζεται σκληρά την καταστροφική για τη χώρα πολιτική της περιόδου 2004-2009 του κ. Καραμανλή» και σημείωσε: «Το έλλειμμα πολιτικής τους, τους οδηγεί σήμερα να προσπαθούν επικοινωνιακά να παίξουν ακόμα και με τη λέξη "ΑΛΛΑΓΗ"». Τη λέξη σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στη χώρα, στην κοινωνία, στους θεσμούς, στο κοινωνικό κράτος, στην εξωτερική μας πολιτική στη δεκαετία του '80. Η αλλαγή, ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, κύριοι της ΝΔ, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται. Ματαιοπονείτε. Σ' εμάς δεν θα βρουν πρόθυμους, ούτε για δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ ούτε για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με το ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Γεννηματά είπε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η αλλαγή των συσχετισμών στο λαό και στη Βουλή και υπογράμμισε: «Το «να φύγουν αυτοί και ας έρθει όποιος είναι», χωρίς ριζική αλλαγή των συσχετισμών και ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ουσιαστικά οδηγεί σε νέους αδιέξοδους μονόδρομους. Όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει ΝΔ».

«Το δίλημμα σήμερα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή», είπε και έστειλε μήνυμα προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας ότι «η συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων και μια κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας και το κλειδί για να σπάσουμε δεσμά των μνημονίων».

Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου, τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς το νέο φορέα.

Όπως είπε, το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εισηγηθεί προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗΣΥ μέσα σε εύλογο χρόνο, θα πάρουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα (πολυκομματικός ή όχι) και στη συνέχεια θα γίνει η εκλογή του επικεφαλής από τη βάση, προσέθεσε.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή