Τσακαλώτος: Κοινή πεποίθηση για συνολική συμφωνία εντός των τριών επόμενων εβδομάδων

Τσακαλώτος: Κοινή πεποίθηση για συνολική συμφωνία εντός των τριών επόμενων εβδομάδων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κοινή πεποίθηση όλων ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη σήμερα. Τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Σημείωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για τέσσερα χρόνια μετά το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και ότι ήταν η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη σήμερα δυνατό, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία. Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ο ελληνικός λαός να κατανοούν ακριβώς τι να περιμένουν μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Καταληκτικά σημείωσε πως όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή