Στην ανώτατη βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία – Φόβοι για νέο χτύπημα

Στην ανώτατη βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία – Φόβοι για νέο χτύπημα

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στην ανώτατη βαθμίδα ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά τη φονική βομβιστική επίθεση σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ.

Το επίπεδο συναγερμού ορίζεται πλέον ως «κρίσιμο» (βαθμίδα 5) αντί για «σοβαρό» (βαθμίδα 4), σήμα ότι οι βρετανικές αρχές δεν αποκλείουν και νέο χτύπημα άμεσα. Επίσης, η Μέι διευκρίνισε ότι τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας σε τοποθεσίες – κλειδιά, ενώ υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει παρουσία στρατιωτικού προσωπικού σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικούς αγώνες. Η ίδια σχολίασε ότι, με βάση την ετυμηγορία του αρμόδιου οργάνου για το επίπεδο κινδύνου μίας πιθανής τρομοκρατικής απειλής, μία επικείμενη επίθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Ο δράστης της επίθεσης στο Μάντσεστερ ταυτοποιήθηκε, όπως ανέφεραν νωρίτερα τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι και επιβεβαίωσαν εν συνεχεία και οι βρετανικές αρχές, ανακοινώνοντας ότι πρόκεται για τον 22χρονο Σαλμάν Αμπέντι. Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο βομβιστής, Βρετανός λιβυκής καταγωγής, είχε ταξιδέψει από το Λονδίνο προς το Μάντσεστερ με τρένο. Σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, οι γείτονές του σχολίασαν ότι το τελευταίο διάστημα είχε παρουσιάσει ύποπτη συμπεριφορά. 

Την ευθύνη για το «χτύπημα», που άφησε πίσω του 22 νεκρούς και τουλάχιστον 50 τραυματίες, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης. Μεταξύ των νεκρών και τραυματιών βρίσκονται και πολλοί ανήλικοι που είχαν πάει στο στάδιο για να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε μαζί με τους γονείς τους. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στη Βρετανία μετά την βομβιστική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου το 2005, όπου έχασαν τη ζωή τους 52 άτομα. 

Οι Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματούχοι πληροφοριών δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη εάν πρόκειται για ενέργεια των εξτρεμιστών, αλλά υπογράμμισαν ότι το συμβάν αποτελεί υπενθύμιση για τη σοβαρή απειλή της τρομοκρατίας, που παραμένει. Η κατάσταση αριθμού τραυματιών παραμένει σοβαρή και περισσότερα από δώδεκα παιδιά νοσηλεύονται, δήλωσαν σήμερα Bρετανοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας.

«Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που έχουν πολύ, πολύ σοβαρά τραύματα και λαμβάνουν εντατική φροντίδα και άνθρωποι που θα μείνουν στο νοσοκομείο για πολύ καιρό λόγω αυτής της θεραπείας», δήλωσε ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής λειτουργός του Συνεταιρισμού Υγειονομικής και Κοινωνικής Φροντίδας του Ευρύτερου Μάντσεστερ (Greater Manchester Health and Social Care Partnership).

«Δώδεκα παιδιά έχουν διακομιστεί στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων του Μάντσεστερ… Τα άλλα νοσοκομεία δέχθηκαν κυρίως ενηλίκους και υπάρχουν επίσης τραυματίες που μπορούσαν να περπατήσουν που θα έχουν πάει σε διάφορα κέντρα, ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να είναι παιδιά», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράντκλιφ, ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων North West.

Πολλοί ήταν αυτοί που στην προσπάθειά τους να βρουν κάποιο ίχνος των δικών τους ανθρώπων που αγνοούνται στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι μία 8χρονη κυπριακής καταγωγής – το νεαρότερο θύμα της επίθεσης – η οποία αγνοείτο, αφού χωρίστηκε από την οικογένειά της τη στιγμή της έκρηξης, εντοπίστηκε ανάμεσα στους νεκρούς. 

Εισβολή της αστυνομίας σε οικία στο Μάντσεστερ

Νωρίτερα, η αστυνομία του Μάντσεστερ επιβεβαίωσε τη σύλληψη ένος άνδρα ηλικίας 23 ετών σε σύνδεση με την επίθεση στο «Manchester Arena».

Παράλληλα, οι βρετανικές αρχές πραγματοποίησαν επιχείρηση σε προάστιο του νότιου Μάντσεστερ, το οποίο είναι γνωστό για την πολυπολιτισμική σύνθεσή του. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη σε οικία στο Φάλοουφιλντ, όπου φέρεται να κατοικούσε ο δράστης. Οι γείτονες σχολίασαν ότι δεν γνώριζαν πολλά για τους ενοίκους του σπιτιού, καθώς εκεί διέμεναν αρκετά άτομα. 

Mέι: «Aρρωστημένη δειλία»

Την ίδια στιγμή, η Τερέζα Μέι, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας με την ονομασία «Κόμπρα» χαρακτήρισε «σκληρή» και τη χειρότερη στη Βρετανία, που ξεχωρίζει για την «αρρωστημένη δειλία». Πρόσθεσε ότι η αστυνομία εργάζεται με ταχύτητα ώστε να σχηματίσει «την πλήρη εικόνα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η επίθεση, η Μέι είπε πως ο δράστης ήταν ένας και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στην έξοδο του σταδίου. Προειδοποίησε παράλληλα ότι όσοι εμπλέκονται στην επίθεση θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οσο για την ταυτότητα του δράστη η Τερέζα Μέι, ανέφερε πως «η αστυνομία πιστεύει πως γνωρίζει ποιος είναι» χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί προς το παρόν εάν αυτός έδρασε μεμονωμένα ή ως μέλος μιας οργάνωσης. Εξάλλου, πρόσθεσε πως το επίπεδο του συναγερμού θα παραμείνει στο ίδιο, υψηλότερο επίπεδο. Εντός της ημέρας, όπως έκανε γνωστό η πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα προεδρεύσει και ενός δεύτερου συμβουλίου ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Επίσης, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στο Μείζον Μάντσεστερ και το Νοσοκομείο Παίδων της πόλης. 

Διαβάστε ακόμη:

Η μαρτυρία ενός άστεγου στο Μάντσεστερ που έτρεξε να βοηθήσει: «Πέθανε στα χέρια μου»

– Οι ηγέτες του κόσμου καταδικάζουν την πολύνεκρη επίθεση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή