Τσίπρας: Στόχος να γίνει η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος

Τσίπρας: Στόχος να γίνει η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ένας διεθνής ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αλλά και ένας κόμβος ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ενέργεια είναι η «αιχμή του δόρατος» της αναπτυξιακής πολιτικής για την επόμενη μέρα και η προστασία του περιβάλλοντος απαράβατη προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ιδιαίτερα για τον τομέα της ενέργειας επισήμανε ότι μπορεί να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας.

Τρία συμβόλαια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο θα υπογραφούν αύριο, ανακοίνωσε ακόμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη «σημαντική» και τόνισε πως ταυτόχρονα «προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί».

Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μετά την επίσκεψη του ο πρωθυπουργός,  με διαδοχικές αναρτήσεις του αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων που υλοποιεί και σχεδιάζει η κυβέρνηση στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις αναρτήσεις του:

– Εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.

– Προχωρά η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας, του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. αλλά και η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

– Παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά, σε διπλωματικό επίπεδο, για την ωρίμανση στρατηγικών ενεργειακών έργων. Του αγωγού φυσικού αερίου East Med, του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector.

– Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις ΑΠΕ, προκειμένου να βελτιωθεί το ενεργειακό μείγμα της χώρας. Σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις άνω του 1 δισ.

– Δημιουργούμε το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν πολίτες ή οι νέες «ενεργειακές κοινότητες» να παράγουν ενέργεια.

– Το πρόγραμμα «εξοικονομώ», που θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αφορά ιδιωτικά & δημόσια κτίρια, αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.

– Η διασύνδεση των νησιών & το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις, ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις των ΥΚΩ.

– Προτεραιότητα η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και η Συμφωνία του Παρισιού. Έχουμε καλύψει σημαντικό δρόμο για τους στόχους του 2020.

– Με την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών οριοθετείται ο δασικός χώρος και τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης.

– Ξεκινάμε την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτύπωση όλων των ρυθμίσεων του χώρου σε ένα ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο.

– Άλη μια μεταρρύθμιση που ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το Κτηματολόγιο, με στόχο ολοκλήρωσης το 2020.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή