Καταδίκη των επεισοδίων από ΟΝΝΕΔ, ΔΑΠ, ΚΝΕ

Καταδίκη των επεισοδίων από ΟΝΝΕΔ, ΔΑΠ, ΚΝΕ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμη μία χρονιά οι φοιτητικές εκλογές έγιναν είδηση για έναν στρεβλό λόγο: τις επιθέσεις ολιγομελών ομάδων κουκουλοφόρων σε φοιτητές σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αρκεί, λοιπόν, η καταδίκη, εκ μέρους του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, των εκτεταμένων επεισοδίων κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκλογών για να τονωθεί το φοιτητικό κίνημα; Ποιος είναι αρμόδιος για την προστασία των ΑΕΙ από τους κουκουλοφόρους, εάν όχι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός; Ο πρόεδρος της ΟΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με οξύτητα επιτέθηκαν στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για ολιγωρία.

Συγκεκριμένα, ομάδα κουκουλοφόρων πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι καταδρομική επίθεση στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου, που βρίσκεται στο παλαιό Χημείο, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Οι δράστες ήταν οπλισμένοι με τσεκούρια, σφυριά και μαχαίρια. Συνεπλάκησαν αρχικά με φοιτητές στην είσοδο της σχολής, ενώ μετά την επέμβαση των ΜΑΤ τα επεισόδια γενικεύτηκαν. Τα ΜΑΤ απώθησαν στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλλα τους κουκουλοφόρους, που κινήθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων και στο κτίριο του ΕΜΠ. Στη Θεσσαλονίκη, στόχος των αναρχικών έγιναν φοιτητές μέλη της παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΠ, αρχικά στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Οι κουκουλοφόροι, οπλισμένοι με λοστούς και σιδερόβεργες, αναποδογύρισαν φοιτητικά «τραπεζάκια», έσκισαν αφίσες παρατάξεων και συνεπλάκησαν με φοιτητές, μάλιστα τραυμάτισαν έναν στο χέρι, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν καταδρομικές επιθέσεις στην Πολυτεχνική και τη Γεωπονική Σχολή, στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και τη Φιλοσοφική.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε πως «είναι μια σημαντική ημέρα για τους φοιτητές που ψηφίζουν, και αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να προστατευθούν. Πιστεύω ότι εκφράζω τα συναισθήματα και τις απόψεις όλων εδώ. Αυτές οι συμπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες».

Δριμεία κριτική άσκησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, ο οποίος μίλησε για άσυλο ανομίας, έκανε λόγο για παρακρατικούς που έδρασαν ανενόχλητοι και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλύπτει τους πολιτικούς της φίλους μη επιτρέποντας στην αστυνομία να επέμβει για να προστατεύσει τους φοιτητές και τη διαδικασία. Από την πλευρά της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σχετικά με τα επεισόδια στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, ανέφερε: «Λυπούμαστε και καταδικάζουμε τέτοια γεγονότα που πλέον έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο στις φοιτητικές εκλογές. Αισθανόμαστε ταυτόχρονα εμφανώς δικαιωμένοι καθώς για άλλη μία χρονιά αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα αποτελούσαν παρελθόν εάν η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να εφαρμόσει τον νόμο του κράτους».

Για το ίδιο θέμα, το γραφείο Τύπου της ΚΝΕ κατήγγειλε «τις ολιγομελείς ομάδες κουκουλοφόρων που επιτέθηκαν σε φοιτητές σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και –ως σύγχρονοι ΕΚΟΦίτες– προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών και τη συμμετοχή των φοιτητών σ’ αυτές. Κι όλα αυτά τη στιγμή που είναι αναγκαίο οι φοιτητές και σπουδαστές μαζικά να στείλουν μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επιτίθεται στα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή».

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία κινήθηκε ομαλά, με πρόβλεψη για ελαφρώς μειωμένη συμμετοχή στην Αθήνα, λόγω μικροεπεισοδίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, και αυξημένη προσέλευση στα τμήματα της επαρχίας. Οι παρατάξεις δεν θα συμφωνήσουν σε κοινά αποτελέσματα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα πρωτεύσει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για 31η φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή