Γερμανία: Πέντε αιώνες από τη Μεταρρύθμιση

Γερμανία: Πέντε αιώνες από τη Μεταρρύθμιση

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική «Ημέρα των Εκκλησιών» (Kirchentag), ένα είδος προτεσταντικού Γούντστοκ, ξεκίνησε χθες στο Βερολίνο. Φέτος κεντρικό θέμα της διοργάνωσης θα είναι η πεντηκοστή επέτειος από τη Μεταρρύθμιση, ενώ πολλά διάσημα ονόματα πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ο πιο διάσημος από τους 140.000 συμμετέχοντες θα είναι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Οταν θα μιλήσει σήμερα μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, στο πλάι της κόρης του πάστορα και σημερινής καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, το μήνυμα θα είναι σαφές.

Η Δημοκρατία χρειάζεται πίστη στον Θεό, στο ευαγγέλιο, αλλά και στους πολιτικούς που μπορούν να κηρύξουν όπως ο Ομπάμα. Φέτος θα συγκεντρωθούν προσκεκλημένοι από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να γιορτάσουν την 500ή επέτειο της Μεταρρύθμισης, αλλά και της προτεσταντικής παράδοσης του πολιτισμού του διαλόγου. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν Θάμπο Μακγκόμπα, ο μεγάλος ιμάμης του Καΐρου Αχμέντ ελ Ταϊγίμπ, η φιλάνθρωπος Μελίντα Γκέιτς, ο Γερμανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Μαξ Γκίσινγκερ, ο Γερμανός ερευνητής της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών Οτμαρ Εντενχόφερ, ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα και ο Ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ.

Η γερμανική «Ημέρα των Εκκλησιών», που τελείται κάθε δύο χρόνια από το 1949 έως σήμερα, είναι ένα διεθνές γεγονός αλλά ταυτόχρονα και μια τυπικά γερμανική εκδήλωση. Ιδρύθηκε από τον Πρώσο πολιτικό Ρίνολντ φον Θάντεν, μέλος της Προτεσταντικής Εκκλησίας, που αντιτάχθηκε στον ναζισμό. Ο Φον Θάντεν ήταν αντιστασιακός κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου και αργότερα υπήρξε πρόεδρος της «Ημέρας των Εκκλησιών» έως το 1964.

Από την «Προτεσταντική Εβδομάδα» στο Αννόβερο, το 1949, δημιουργήθηκε ένα κίνημα πιστών προτεσταντών που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη εκκλησία πραγματοποιώντας συχνά συνέδρια. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν φέτος είναι οι ροές των μεταναστών, ο πόλεμος, η ανεκτικότητα, η ολοκλήρωση και πολλά άλλα.

Στους συμμετέχοντες συγκαταλέγεται και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα συζητήσει για το ποιο είναι το στοιχείο που κρατάει την Ευρώπη ενωμένη, αλλά και ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα μιλήσει για την αξιοπιστία, όπως εξάλλου και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος θα συμμετάσχει σε λειτουργία στο Βίτενμπεργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή