Αϊντε για Κυπριακό: Δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία για διάσκεψη

Αϊντε για Κυπριακό: Δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία για διάσκεψη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε 24 ώρες ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του. Μετά τις σημερινές χωριστές συναντήσεις με του ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, και ιδιαίτερα την αποψινή με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Άιντε δήλωσε: «θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν είναι (η διάσκεψη για το Κυπριακό) κοντά». Χθες ο ίδιος είχε εκφράσει την φιλοδοξία ότι θα βρισκόταν κατάληξη μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Η σημερινή μέρα έδειξε ότι η προσπάθεια για τη σύγκληση νέας διάσκεψης στη Γενεύη συνεχίζεται, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

«Φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει αποτέλεσμα, αλλά η εκ του σύνεγγυς διαδικασία, συνεχίζεται, δήλωσε ο κύριος Άιντε. Σημείωσε ως θετικό ότι και οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να λύσουν το Κυπριακό και θέλουν να το κάνουν στην Γενεύη, αλλά, τόνισε «βρίσκονται μακριά όσον αφορά την μεθοδολογία».

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι βλέπει συμφωνία σε ένα σημαντικό στοιχείο, στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην ολότητά του και στη δημιουργία ενός οράματος ασφάλειας για όλους, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς σήμερα, αύριο και στο μέλλον.

Ο Άιντε είπε ότι θα συνεχίσει τη διπλωματία του πήγαινε-έλα και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο, επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, που μετρούν πολύ και για τις δυο πλευρές. Ο Νορβηγός διπλωμάτης εξήγησε πάντως, ότι δεν υπάρχει διαφωνία να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο που έχει συζητηθεί λιγότερο, στο κεφάλαιο δηλαδή της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή