Τραγέλαφος με 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τραγέλαφος με 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία, μέσω της οποίας επιχείρησαν να τροποποιήσουν άρθρο του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου που αφορούσε την ιδιωτική εκπαίδευση και το οποίο είχαν προ ολίγων 24ώρων υπερψηφίσει στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, κατέθεσαν χθες 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας νέο κύκλο συζητήσεων εντός του Κοινοβουλίου αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Η τροπολογία δεν έγινε μεν αποδεκτή από τον υπουργό Παιδείας, πλην όμως ο κ. Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι όσα εμπεριέχει ισχύουν, επέτεινε τη σύγχυση στη Βουλή.

Το άρθρο μεταξύ άλλων προβλέπει τη λειτουργία ανεξάρτητης τριμελούς επιτροπής, έργο της οποίας θα είναι η εξέταση του αν είναι νόμιμη ή μη νόμιμη ή και αν είναι ή όχι καταχρηστική η καταγγελία της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού εκπαιδευτικού. Υπενθυμίζεται ότι μόνο η κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, είχε διαφοροποιηθεί και δεν το είχε υπερψηφίσει.

Οι 28 βουλευτές στην τροπολογία τους ανέφεραν: «Η κρίση για την τέλεση ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικών οργάνων, και σε καμία περίπτωση στην αρμοδιότητα της τριμελούς επιτροπής». Την υπέγραφαν οι: Τρ. Μηταφίδης, Γ. Ακριώτης, Σία Αναγνωστοπούλου, Ελένη Αυλωνίτου, Αννα Βαγενά, Φωτεινή Βάκη, Γεωργία Γεννιά, Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Κ. Δουζίνας, Παναγιώτα Δριτσέλη, Δ. Εμμανουηλίδης, Χ. Ζεϊμπέκ, Ν. Θηβαίος, Α. Καρά Γιουσούφ, Χρυσούλα Κατσαβριά, Τ. Κουράκης, Π. Κωνσταντινέας, Ζωή Λιβανίου, Θ. Μιχελής, Θ.Μουμουλίδης, Γ. Πάντζας, Χρ. Παπαδόπουλος, Α. Ριζούλης, Δ. Σεβαστάκης, Π. Σκουρολιάκος, Ι. Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Ν. Φίλης.

«Κοιτάξτε, η τροπολογία αυτή ουσιαστικά δεν είναι τροπολογία. Είναι μια δήλωση αυτού που ισχύει σήμερα», είπε ο υπουργός Παιδείας, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Στον νόμο που ψηφίστηκε πριν από κάποιες μέρες σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να είναι σαφές –και το διευκρινίζω– ότι η κρίση για την τέλεση ή μη των πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των προβλεπομένων από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικών οργάνων και σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της τριμελούς επιτροπής δικαστών. Να το διευκρινίσουμε αυτό».

Από τους 28 που έλαβαν τον λόγο στη χθεσινή διαδικασία, μόνον ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην τροπολογία, σημειώνοντας ότι η διευκρίνιση του κ. Γαβρόγλου είναι ικανοποιητική. Με την ευκαιρία, ωστόσο, ο τέως υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις (προφανώς και για την ιδιωτική εκπαίδευση) που προώθησε και με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση ήταν κατόπιν εξαναγκασμού από τους θεσμούς και όχι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή