Πρώτη η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με ποσοστό 46,93%

Πρώτη η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με ποσοστό 46,93%

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 31η συνεχή πρωτιά της στις φοιτητικές εκλογές γιορτάζει φέτος η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με αύξηση του ποσοστού της. Σύμφωνα με την ίδια, η παράταξη της Ν.Δ. αύξησε το ποσοστό της από το 43,62% το 2016 σε 46,93% το 2017 στα πανεπιστήμια, ενώ στα ΤΕΙ πέτυχε την 5η συνεχόμενη αυτοδυναμία με ποσοστό 57,7%.

Στα πανεπιστήμια, δεύτερη αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική (ΠΣΚ), τρίτη η ΠΑΣΠ με επίσης αύξηση των ποσοστών της, ενώ μείωση δυνάμεων καταγράφουν οι παρατάξεις που τοποθετούνται στην Αριστερά.

Ωστόσο, η συμμετοχή φέτος μειώθηκε ακόμη περισσότερο, καταδεικνύοντας την αδιαφορία των φοιτητών για τις εκλογές. Να σημειωθεί ότι στα κεντρικά πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κάποιοι απείχαν λόγω και των εκτεταμένων επεισοδίων από εξωπανεπιστημιακούς.

64.000 φοιτητές

Συγκεκριμένα, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ψήφισαν περίπου 64.000 φοιτητές σε σχέση με τις περίπου 75.000 πέρυσι. Ετσι, σημειώνεται το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής, με συνεχή πτώση τα τελευταία έξι χρόνια.  Ειδικότερα, για ακόμη μία φορά οι παρατάξεις δεν συμφώνησαν στα αποτελέσματα. Ωστόσο η ΔΑΠ και η ΠΚΣ παρουσίασαν αποτελέσματα. Βάσει αυτών, στα πανεπιστήμια:

• Η ΔΑΠ έδωσε στον εαυτό της 46,93%, στην ΠΚΣ 17,53%, στην ΠΑΣΠ 14,99%, στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ-εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) 11,01%, και στα Αριστερά Σχήματα 2,27%. 

• Σύμφωνα με την ΠΚΣ, που παρουσίασε πολύ νωρίς αποτελέσματα, η ΔΑΠ πήρε το 41% των ψήφων με άνοδο 1,28%. Ακολούθησαν η Πανσπουδαστική που με 20,69% διατηρήθηκε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα και η ΠΑΣΠ με 12,65% και άνοδο 1,40%. Η ΕΑΑΚ και η Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία της ΛΑΕ βρέθηκαν στο 7%, με μικρές απώλειες δυνάμεων. Αντίθετα, το 1,05% που πήρε το Μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ υποδηλώνει τη χαμηλή απήχηση της παράταξης μεταξύ των φοιτητών αλλά και την υστέρησή της έναντι των άλλων, έμπειρων στους εκλογικούς μηχανισμούς, παρατάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή