Flashback στην 29η Μαΐου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Flashback στην 29η Μαΐου-1

Σοκαρισμένοι θεατές κινούνται σε εξέδρα του γηπέδου Χέιζελ των Βρυξελλών, περνώντας ανάμεσα από τα παραπεταμένα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων μίας από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το 1985. Η τραγωδία έλαβε χώρα πριν από την έναρξη του τελικού Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους, όταν Άγγλοι οπαδοί άρχισαν να προσεγγίζουν επιθετικά την κερκίδα που βρίσκονταν οι οπαδοί της ιταλικής ομάδας, αναγκάζοντας τους τελευταίους να οπισθοχωρήσουν προς έναν τοίχο στο τέλος της εξέδρας. Αρκετοί Ιταλοί οπαδοί στοιβάχτηκαν στον τοίχο και συνθλίφτηκαν από την πίεση του κόσμου, η οποία προκάλεσε και την κατάρρευση του τοίχου, προξενώντας ακόμη περισσότερα θύματα. Ο τραγικός απολογισμός ανήλθε σε 39 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες. (AP Photo) 

Flashback στην 29η Μαΐου-2

Κύπριοι νέοι λαμβάνουν μέρος σε αντιβρετανική διαδήλωση στο κέντρο της Λευκωσίας, το 1964, ζητώντας την απομάκρυνση των Βρετανών στρατιωτών από τη στρατιωτική δύναμη του ΟΗΕ που στάθμευε στο νησί. (AP Photo)  

Flashback στην 29η Μαΐου-3

Ο Άντολφ Άιχμαν, περιτριγυρισμένος από φρουρούς, στέκεται μέσα σε γυάλινο κελί του ανωτάτου δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, καθώς οι δικαστές εισέρχονται στην αίθουσα, το 1962. Το δικαστήριο καταδίκασε τον λεγόμενο «αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος» σε θάνατο δια απαγχονισμού για δεκαπέντε αδικήματα, μεταξύ των οποίων εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του εβραϊκού λαού, απορρίπτοντας εν συνεχεία την αίτηση χάριτος που υπέβαλε ο κατηγορούμενος. (AP Photo) 

Flashback στην 29η Μαΐου-4

Ο Νεοζηλανδός ορειβάτης Έντμουντ Χίλαρι, δεύτερος από αριστερά, μαζί με τον Νεπαλέζο ορειβάτη Τένσινγκ Νόργκει και τις δύο ανιψιές του, ποζάρουν για αναμνηστική φωτογραφία στο Νεπάλ, το 1953. Στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, ο Χίλαρι και ο Νόργκει έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που κατέκτησαν την κορυφή του όρους Έβερεστ. (AP Photo)  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή