Απεβίωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Απεβίωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 99 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη στις 15:00 στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στα Χανιά της Κρήτης.

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε συλλυπητήριο σημείωμα για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό ως μια σπουδαία προσωπικότητα του δημόσιου βίου που περνά στην ιστορία και ως έναν πολιτικό πολύ μπροστά από την εποχή του.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος έχουν επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να του εκφράσουν στα συλλυπητήριά τους.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποτέλεσε ορόσημο για την πολιτική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου 1918. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του δημοσιογράφου και πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1883-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Χανιά, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές τον Ιούνιο του 1935 από το Πρακτικό Λύκειο της πόλης. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου. Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων».

Στη συνέχεια (1978) εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της. Το 1990 μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας. Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη και προκήρυξε εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου 1993, τις οποίες έχασε από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και έκτοτε παρέμεινε βουλευτής (και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ) έως τις 11 Φεβρουαρίου 2004, οπότε αποχώρησε από την ενεργό πολιτική, ύστερα από παρουσία 58 χρόνων. Από το 1953 ήταν παντρεμένος με την Μαρίκα Γιανούκου και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, ενώ είχε την ευτυχία να γνωρίσει πολλά εγγόνια και δισέγγονα.

Διαβάστε ακόμη: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Οι σπουδές, η ενασχόληση με την πολιτική και η πρωθυπουργία

Το «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πατέρα του

Αβραμόπουλος: «Ηγετική μορφή με πατριωτική ευθύνη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»

Παυλόπουλος: Κορυφαίος πολιτικός ηγέτης που αφήνει ανεξίτηλο στίγμα

Το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή για το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Σαμαράς: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις»

Φ. Γεννηματά: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ο πολιτικός κόσμος για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή