ΚΟΣΜΟΣ

Επανέρχεται η British Airways

REUTERS

Συνεχίζονταν και χθες –σε περιορισμένη κλίμακα, όπως εδώ στο Χίθροου– τα προβλήματα που προκάλεσε η βλάβη των ηλεκτρονικών συστημάτων της εταιρείας British Airways. Το Σάββατο, η διακοπή λειτουργίας των συστημάτων οδήγησε στην ακύρωση του συνόλου των πτήσεών της από και προς τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ του Λονδίνου, υποχρεώνοντας χιλιάδες επιβάτες να αναζητήσουν κατάλυμα σε ξενοδοχεία και καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στο κύρος του πάλαι ποτέ κραταιού βρετανικού αερομεταφορέα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εξομάλυνση της κατάστασης στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια του Λονδίνου κατέγραφε χθες η British Airways, μετά τα τεχνικά προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα της εταιρείας το Σαββατοκύριακο, που προκάλεσαν την ακύρωση όλων των πτήσεων από το Χίθροου και το Γκάτγουικ το Σάββατο. Η εταιρεία πραγματοποίησε χθες το 95% των προγραμματισμένων πτήσεών της. Η βλάβη συνέβη μετά τη διακοπή παροχής ρεύματος στα ηλεκτρονικά συστήματα της British Airways, προκαλώντας διαταραχή στις υπηρεσίες της σε όλο τον κόσμο, πλήττοντας επίσης τα τηλεφωνικά της κέντρα και την ιστοσελίδα της. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και την Κυριακή, με εκατοντάδες επιβάτες να παραμένουν αποκλεισμένοι στα δύο αεροδρόμια, στην αρχή εβδομάδας διακοπών στα σχολεία της Βρετανίας.

Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλεξ Κρουζ ανέφερε ότι η βλάβη οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα το πρωί του Σαββάτου, το οποίο έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτρονικών μηνυμάτων της British Airways. Ο Κρουζ υπογράμμισε ότι για τη βλάβη δεν ευθυνόταν κυβερνοεπίθεση, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του συνδικάτου προσωπικού ότι για το πρόβλημα ευθύνονται οι περικοπές προϋπολογισμού και το συμβόλαιο με ινδική εταιρεία ηλεκτρονικών υπηρεσιών, η οποία ανέλαβε πρόσφατα την τεχνική υποστήριξη. Η British Airways αναμένεται να καταβάλει τουλάχιστον 61 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις επιβατών, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.

Την ευκαιρία άδραξε η εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter με αποδέκτες τους απεγνωσμένους επιβάτες της British Airways: «Θα έπρεπε να πετούσατε με Ryanair».

Η British Airways προσπαθούσε, στο μεταξύ, να «επανενώσει» χιλιάδες επιβάτες με τις αποσκευές τους, οι οποίες είχαν μείνει στα αεροδρόμια του Χίθροου και του Γκάτουϊκ το Σαββατοκύριακο.

Σε χθεσινό κύριο άρθρο τους, οι Financial Times κατακεραύνωσαν την αεροπορική εταιρεία για τα προβλήματα του Σαββατοκύριακου, γράφοντας ότι η εταιρεία «οφείλει να αποδείξει ότι αξίζει να κατέχει την προνομιακή της θέση». Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι η British Airways αποδείχθηκε ανίκανη να παράσχει αξιοπρεπή εξυπηρέτηση στους πελάτες της, αφήνοντάς τους χωρίς ενημέρωση.

«Η αδυναμία της να φροντίσει για τις οικογένειες οι οποίες είχαν μείνει στα αεροδρόμια είναι ασυγχώρητη. Τα στελέχη της επιχείρησης, τα οποία ευθύνονται για το χάος αυτό, πρέπει να λογοδοτήσουν. Τα προνόμια που απολαμβάνει η εταιρεία στο Χίθροου θα τεθούν τώρα υπό αμφισβήτηση», γράφουν οι Financial Times.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ