Ο Ερντογάν επανέρχεται για τους οκτώ αξιωματικούς

Ο Ερντογάν επανέρχεται για τους οκτώ αξιωματικούς

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλή για άρνηση συνεργασίας με κράτη τα οποία αρνούνται να επιστρέψουν στην Τουρκία αξιωματικούς ή στελέχη της οργάνωσης του ιμάμη Γκιουλέν εξαπέλυσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Η αποστροφή του κ. Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε την άμεση έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών από τις χώρες στις οποίες έχουν βρει άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού, αφορά σαφώς και την Ελλάδα, ιδίως την εμβληματική –για τον πρόεδρο της Τουρκίας– υπόθεση των «οκτώ». Ο κ. Ερντογάν ενδιαφέρεται, βεβαίως, και για τις εκατοντάδες αυτομολήσεις Τούρκων αξιωματικών σε κράτη όπου υπήρχαν σημαντικές νατοϊκές εγκαταστάσεις, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, αλλά και το Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς, επίσης, τις σκανδιναβικές χώρες και τη Φινλανδία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν είπε ότι, «σε περίπτωση που δεν μας παρέχετε βοήθεια σε ό,τι αφορά την επιστροφή (των εκζητουμένων), στο μέλλον δεν θα σας επιστρέψουμε παρόμοια άτομα». Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η χώρα του δεν θα εκδίδει πρόσωπα τα οποία καταζητούνται για τρομοκρατία στις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, ανέφερε ότι θα αφαιρεθεί η υπηκοότητα όσων είναι ύποπτοι για εμπλοκή στο πραξικόπημα, ενώ επισήμανε ότι μετά το πέρας των δικαστικών διαδικασιών που εξελίσσονται στην Τουρκία, η Aγκυρα θα απευθύνει εκ νέου αιτήματα έκδοσης των κατηγορουμένων αξιωματικών προς τις χώρες οι οποίες τους έχουν παράσχει άσυλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή