Η συνέντευξη – παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον όρο να προβληθεί μετά το θάνατό του

Η συνέντευξη – παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον όρο να προβληθεί μετά το θάνατό του

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ τουλάχιστον καμία στιγμή δεν υπολόγισα το λεγόμενο πολιτικό κόστος διότι είχα την πολιτική άνεση και την ηθική άνεση αν θέλετε διότι εγώ δεν είχα υποσχεθεί τίποτε στον ελληνικό λαό.  Αντίθετα προεκλογικά είχα πει ότι θα βελτιώσω το επίπεδο του ελληνικού λαού όσο μπορώ αλλά θα του ζητήσω περισσότερη δουλειά, είχα ρίξει το σύνθημα οι Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο, και υπήρχε μία προετοιμασία της κοινής γνώμης. Για αυτό η κυβέρνηση άρχισε από την πρώτη ώρα αποφασιστικά να κάνει μεταρρυθμίσεις και τομές» είναι τα λόγια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, υπό τον όρο να προβληθεί μετά το θάνατό του.

Στην συνέντευξη, μικρό μέρος της οποίας προβλήθηκε από τον Σκάι, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εμφανίζεται να δηλώνει ότι την κυβέρνησή του έριξαν ιδιωτικά συμφέροντα, με αιχμή τον ΟΤΕ, και σημειώνει ότι η «παλαιά καραμανλική» πτέρυγα δεν τον στήριξε στην κυβερνητική του προσπάθεια.

H συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν δέκα χρόνια, υπό το ρητό όρο ότι το περιεχόμενο της θα δημοσιευόταν μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ενώ η συνολική διάρκεια της συζήτησής του με τον Αλ. Παπαχελά έφθασε τις 30 ώρες.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιέγραψε τον τρόπο που κυβερνούσε, σημειώνοντας ότι είχε άμεση εικόνα και άποψη για τις αποφάσεις των υπουργών του: «η κυβέρνηση αυτή ήμουν εγώ, μπορώ να το πω, η πραγματικότητα είναι αυτή, οι υπουργοί δεν λειτουργούσαν μόνοι τους, κανένας υπουργός, οι πρωτοβουλίες ήταν 100% δικές μου.  Εγώ τουλάχιστον κυβερνούσα διαφορετικά απ ότι τώρα κυβερνάται ο τόπος, δηλ. το πρωί που πήγαινα είχα την γενική εικόνα του τόπου και έπαιρνα στο κόκκινο τηλέφωνο 2, 3, 5 όσους χρειαζόταν υπουργούς, για να τους πω τι να κάνουν, διηύθυνα σαν το μαέστρο της ορχήστρας, διηύθυνα και τον υπουργό και τον υφυπουργό και πολλές φορές κατέβαινα και παρακάτω, σε προέδρους ή γενικούς διευθυντές ή συγκαλούσα συσκέψεις, ή πήγαινα στα υπουργεία, η πολιτική ήταν πολιτική κυβερνητική δεν ήταν πολιτική προσώπου».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η μεταρρυθμιστική του προσπάθεια δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που θα ήθελε καθώς οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, υπήρξαν αντιδράσεις («να σας υπενθυμίσω ότι δυσκολότερη τομή από την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα δεν υπήρχε, έπρεπε να απολύσεις 7. 500 ανθρώπους οι οποίοι είχαν συνδικαλιστικά στηρίγματα και οι οποίοι αν θυμάστε τι προβλήματα είχαν δημιουργήσει»).

Οι αντιδράσεις

«Εγώ είχα πρόβλημα διότι στην κυβέρνηση αυτή δεν συμφωνούσαν όλοι στην δική μου τακτική» υποστηρίζει, στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε προ ετών, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και προσθέτει ότι «υπήρχε πάντοτε η πτέρυξ η μια, η οποία στην ουσία ήταν η παλιά καρμανλική πτέρυγα, η παλιά ελληνική δεξιά η οποία δεν συμφωνούσε τουλάχιστον στην έκταση και τους ρυθμούς που εγώ ήθελα». 

Ως προς την πτώση της κυβέρνησής του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σημείωσε: «το θέμα του ΟΤΕ  δεν ήταν μείζον θέμα, το θέμα του ΟΤΕ ήταν μείζον και κατέληξε να είναι μείζον, διότι ενεπλέκοντο τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία σε τελική ανάλυση έριξαν την κυβέρνηση… ήμαστε μία κυβέρνηση οποία δεν συμβιβάστηκε, καθόλου και η οποία είχε το θάρρος να παίρνει τις αποφάσεις που ωφελούσαν τον τόπο, κατά την δική μας κρίση βέβαια, αλάθητοι δεν ήμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάναμε κανέναν συμβιβασμό ούτε για συναισθηματικούς λόγους, φιλικούς και πολύ περισσότερο γι’ ότι τυχόν είχαμε επηρεαστεί από αντιπαροχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή