ΚΟΣΜΟΣ

Πεντάγωνο: Τουλάχιστον 484 νεκροί άμαχοι στη Σύρια και το Ιράκ από δυτικές αεροεπιδρομές

REUTERS, ΑΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τουλάχιστον 484 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε ο, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνασπισμός εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία από την έναρξη των επιχειρήσεων το 2014, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Έως σήμερα, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το στρατηγείο της υπό Αμερικανικής διοίκησης συμμαχίας (CJTF) εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό τουλάχιστον 484 άμαχοι να έχουν σκοτωθεί «χωρίς πρόθεση» από επιδρομές της συμμαχίας, έπειτα από την έναρξη των επιχειρήσεων», υπογραμμίζεται στον τελευταίο μηνιαίο απολογισμό του συνασπισμού.

Συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση της 30ης Απριλίου, έχει καταγραφεί αύξηση 132 απωλειών άμαχου πληθυσμού.

Ο συνασπισμός αναφέρει ότι εξακολουθεί να ερευνά 38 ακόμη περιπτώσεις, υποστηρίζοντας ότι μόλις το 0,99% των επιδρομών έχει προκαλέσει πιθανές απώλειες αμάχων.

Η καταμέτρηση του αμερικανικού στρατού είναι πολύ χαμηλότερη από αυτές μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η Air Wars, η οποίες τονίζουν ότι περισσότεροι από 3.681 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις επιδρομές του συνασπισμού. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Air Wars, 283 έως 366 άμαχοι σκοτώθηκαν μόνο τον Απρίλιο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παράλληλα εκτιμά ότι στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23 Απριλίου και 23 Μαΐου, από τους βομβαρδισμούς της συμμαχίας 225 άμαχοι σκοτώθηκαν μόνο στην Συρία, ανάμεσά τους 44 παιδιά και 36 γυναίκες, στον πιο βαρύ απολογισμό θανάτων αμάχων από την έναρξη της επέμβασης της συμμαχίας στη Συρία το 2014.
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ