ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει την έκθεση για τις μεθόδους βασανιστηρίων της CIA

REUTERS

Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε να επιστρέφει στο Κογκρέσο αντίγραφα της ογκώδους έκθεσης που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2014 η αμερικανική Γερουσία, στην οποία περιγράφονταν οι σκληρές συνθήκες κράτησης και ανακριτικές μέθοδοι της CIA, οι οποίες περιελάμβαναν ακόμη και βασανιστήρια, τόνισε σήμερα Aμερικανός αξιωματούχος.

Η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ θα καταστήσει πιο δύσκολο να δοθεί στην δημοσιότητα η έκθεση των 6.700 σελίδων, καθώς τα έγγραφα που κρατούνται από το Κογκρέσο εξαιρούνται από το νόμο που επιβάλλει τη δημοσίευση των κυβερνητικών εγγράφων.

Ο Λευκός Οίκος προέβη στην κίνηση, έπειτα από αιτήματα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Μπερ, ο οποίος επικαλέστηκε την προστασία του ευαίσθητου υλικού που περιέχεται στην έκθεση, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, που ήταν επικεφαλής της Επιτροπής όταν η έκθεση δόθηκε στην δημοσιότητα, είχε ζητήσει να κοινοποιηθεί η έκθεση σε πολλές υπηρεσίες εκτελεστικών οργανισμών με απώτερο σκοπό να καταστεί αυτή δημοσιεύσιμη βάσει του νόμου σχετικά με την Ελευθερία της Πληροφορίας.

Με ανακοίνωση της, η γερουσιαστής ανέφερε ότι είναι «ανήσυχη και απογοητευμένη» με το γεγονός ότι ο Μπερ αιτήθηκε την επιστροφή της έκθεσης, χαρακτηρίζοντας το παρέκκλιση από τη φυσιολογική αντικειμενική και μη-κομματική φύση της επιτροπής που προεδρεύει.

«Κανένας γερουσιαστής, επικεφαλής επιτροπής ή μη, έχει την εξουσία να διαγράψει την ιστορία. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σκοπός σε αυτή την περίπτωση», προσέθεσε.

Μια αποχαρακτηρισμένη συνοπτική παρουσίαση της έκθεσης δόθηκε στην δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2014. Η έκθεση κατέληγε ότι το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA, με τεχνικές όπως αυτή του εικονικού πνιγμού, οι οποίες σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνείς παρατηρητές αποτελούν βασανιστήρια, ήταν περισσότερο βάρβαρες και λιγότερο αποδοτικές σε σχέση με ότι είχε αναφέρει η CIA στην πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με την έκθεση, ούτε μία τρομοκρατική επίθεση δεν απετράπη ως αποτέλεσμα της χρήσης των σκληρών τεχνικών ανάκρισης.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) έχει ασκήσει αγωγή, ώστε η πλήρης έκθεση να δοθεί στην δημοσιότητα.

Αλλά τα δικαστήρια των ΗΠΑ αποφάσισαν ότι επειδή η έκθεση συντάχθηκε από το Κογκρέσο, εξαιρείται από το νόμο σχετικά με την Ελευθερία της Πληροφορίας.

Τουλάχιστον ένα αντίγραφο της έκθεσης, εντούτοις, δεν θα επιστραφεί στην Επιτροπή. Και αυτό, γιατί, ένα αντίγραφο παραμένει στο προεδρικό αρχείο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όπως αναφέρει μια επιστολή της 9ης Δεκεμβρίου 2016 που συνέταξε ο τότε επικεφαλής της νομικής ομάδας του Λευκού Οίκου, Νιλ Ιγκγλέστον και έστειλε στην Φάινσταϊν.

Το γραφείο του Μπερ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο και η CIA αρνήθηκε να τοποθετηθεί.
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ