Πέντε αραβικά κράτη απομονώνουν το Κατάρ: Το χρονικό της κρίσης

Πέντε αραβικά κράτη απομονώνουν το Κατάρ: Το χρονικό της κρίσης

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν σήμερα πως διακόπτουν τις τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το αραβικό κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή του Κόλπου.

Αυτή η συντονισμένη κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα, και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.

Η Μόσχα απευθύνει έκκληση για διάλογο για την επίλυση της κρίσης με το Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σήμερα με τον ομόλογό του από το Κατάρ Σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Τάνι κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την επιδείνωση των σχέσεων του Κατάρ και άλλων αραβικών κρατών, έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και οδηγεί σε αποσταθεροποίηση την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης, της Υεμένης και των Μαλβίδων ανακοίνωσαν κατόπιν τη διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ.

«Η συνομιλία (μεταξύ των δύο υπουργών) επικεντρώθηκε στην δριμεία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Κατάρ και άλλων αραβικών χωρών» τονίζεται σε μια ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Εκφράστηκε (επιπλέον) σοβαρή ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση μιας νέας εστίας έντασης στον αραβικό κόσμο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση να ξεπεραστούν οι διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εντός των ορίων ενός αμοιβαία σεβαστού διαλόγου ενώπιον των πρωτόγονων προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ιδίως, την απειλή της τρομοκρατίας» τονίζεται.

ΗΠΑ: Η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις χώρες του Κόλπου είναι «απίστευτα σημαντική»

H συνεργασία των ΗΠΑ με τις χώρες του Κόλπου είναι «απίστευτα σημαντική» επισήμανε σήμερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά την απόφαση των ισχυρότερων κρατών του αραβικού κόσμου να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει τους ισλαμιστές και το Ιράν.

«Όλες μας οι σχέσεις στον Κόλπο είναι απίστευτα σημαντικές και βασιζόμαστε στα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές τους το συντομότερο» τόνισε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απομόνωση με πρόσχημα την στήριξη της τρομοκρατίας 

Τα πέντε κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους, μια προφανής αναφορά στο κρατικό δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ αλ Τζαζίρα.

«Το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στη δήλωση κατηγορείται επίσης το Κατάρ ότι υποστηρίζει υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητικούς σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.

Μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεών της, η Αίγυπτος, η πιο πολυάνθρωπη χώρα του αραβικού κόσμου, αναφέρει πως η πολιτική του Κατάρ «απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και σπέρνει τους σπόρους της σύγκρουσης και της διαίρεσης μέσα στις αραβικές κοινωνίες βάσει ενός εσκεμμένου σχεδίου που έχει στόχο την ενότητα και τα συμφέροντα του αραβικού έθνους».

Από την πλευρά του το Κατάρ κάνει λόγο για «αδικαιολόγητα μέτρα», των χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου.

 

Το χρονικό της κρίσης στο Κατάρ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή