Στην Banco Santander έναντι 1 ευρώ η Banco Popular

Στην Banco Santander έναντι 1 ευρώ η Banco Popular

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον έλεγχο της Banco Santander έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ περιήλθε η Banco Popular, μετά τη σχετική απόφαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, που διαπίστωσε ότι σύντομα η Banco Popular «δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της ή άλλες υποχρεώσεις της».

Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η μεταβίβαση τερματίζει έναν πολύμηνο αγώνα επιβίωσης που έδινε η Banco Popular, ενώ είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία εφαρμόζεται το νέο σύστημα διάσωσης τραπεζών της Ευρωζώνης. Οι μέτοχοι και οι χαμηλής εξασφάλισης ομολογιούχοι θα υποστούν μεγάλη ζημία, ενώ θα προστατευθούν οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής εξασφάλισης. Ικανοποίηση εξέφρασε η κ. Μποτίν, επικεφαλής της Santander, που χαρακτήρισε τη συμφωνία «καλή για την Ισπανία και την Ευρώπη». Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι η δυνατότητα των αρμόδιων αρχών της Ευρωζώνης να διασφαλίσουν το ενεργητικό της Popular κατοχυρώνει την αξιοπιστία του συστήματος της Ευρωζώνης, μετά την ανησυχία που είχαν καλλιεργήσει οι παρατεταμένες προσπάθειες εξυγίανσης των προβληματικών ιταλικών τραπεζών.

Η απόφαση ελήφθη από την ΕΚΤ μετά την ελεύθερη πτώση που σημείωσε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου η χρηματιστηριακή αξία της Banco Popular. Είχε επικρατήσει ανησυχία στην αγορά ότι εξαντλούνται τα περιθώρια που διέθετε η τράπεζα για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης κεφαλαίων. Την Τρίτη, και ενώ η μετοχή της Banco Popular υποχωρούσε κατά 6%, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε τις καταθέσεις και το ανασφάλιστο χρέος της, επικαλούμενος «πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά».

Οπως τόνισε η Santander, η συγχώνευση των δύο ισπανικών τραπεζών θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας από πλευράς ενεργητικού αλλά και όγκου δανείων, η οποία θα έχει 17 εκατ. πελάτες. Μόνον στην Πορτογαλία η νέα μεικτή τράπεζα θα παρέχει τις υπηρεσίες σε πάνω από τέσσερα εκατ. πελάτες. Εξάλλου, η Santander ενισχύει τη θέση της στον δανεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα ελέγχει εφεξής το 25% του δανεισμού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ισπανία.

«Η απόφαση διασφαλίζει τους καταθέτες και τις κρίσιμες λειτουργίες της Banco Popular», σχολίασε η Ελκε Κένιγκ, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης τραπεζών της Ευρωζώνης, στο οποίο ανέθεσε η ΕΚΤ τον συντονισμό της πώλησης στη Santander. Παράλληλα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος χαρακτήρισε την εξαγορά «καλή έκβαση» της υπόθεσης για την Popular, ενώ τόνισε πως τα προβλήματά της δεν αποτέλεσαν ποτέ μείζονα απειλή για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας. Η Santander γνωστοποίησε στην ισπανική εποπτική αρχή τραπεζών ότι σκοπεύει να αντλήσει νέα κεφάλαια 7 δισ. ευρώ για να εξυγιάνει τους ισολογισμούς της Banco Popular, που βαρύνονται από χαρτοφυλάκιο τοξικών δανείων ύψους 37 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή