Διακομματική αναγνώριση για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Διακομματική αναγνώριση για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα χαμογελούσε βλέποντας ότι κατόρθωσε εντέλει με την απουσία του να μεταδώσει σε όλους τη μετριοπάθεια και κυρίως τη σύνεσή του».

Το είπε βγαίνοντας από την Ολομέλεια ένας εκ των παλαιότερων βουλευτών της Ν.Δ. και περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικράτησε στην ειδική συνεδρίαση που έγινε χθες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό, επέλεξαν να αναδείξουν τις πολιτικές αρετές του ανδρός, συνειδητοποιώντας προφανώς την ανάγκη να αφήσουν για λίγο στην άκρη τις ανούσιες επικοινωνιακές κορώνες της καθημερινής αντιπαράθεσης.

«Ηταν απαλλαγμένος από τις προκαταλήψεις του Εμφυλίου. Ιδιαίτερα εκείνη την εποχή δεν θεωρούνταν δεδομένα τα χαρακτηριστικά αυτά και υπήρξε συνεπής στη στάση αυτή και μετά τη μεταπολίτευση. Η επιλογή του αυτή θα πρέπει να αναγνωριστεί ως θετική συνεισφορά στην πολιτική σκηνή του τόπου», είπε ήδη από τον πρόλογό του ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος και σε αρκετές ακόμη αποστροφές του επέλεξε να τιμήσει χωρίς πολιτικούς δισταγμούς τον πρώην πρωθυπουργό. «Για την Αριστερά υπήρξε πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος. Οφείλουμε όμως να του αναγνωρίσουμε ότι την περίοδο της δικτατορίας αγωνίσθηκε για την απομόνωση του καθεστώτος. Και στελέχη της Αριστεράς τού αναγνωρίζουν ότι ήταν άμεσος, ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στον διάλογο», είπε στον επίλογό του.

Τον αντικειμενικά δύσκολο ρόλο να μιλήσει για τον πατέρα του είχε βέβαια ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Οι συνεχόμενες προειδοποιήσεις του για την πορεία της εθνικής οικονομίας τον είχαν κάνει για πολλούς κυνικό. Δεν ήταν κυνικός. Ηταν αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος, και είχε πάντα εμπιστοσύνη στον λαό. Τόνιζε τις αδυναμίες του, αλλά υπηρετούσε τις αρετές του. “Ξεκίνησα φιλελεύθερος και τερματίζω φιλελεύθερος”, είπε σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις. “Δεν συμβιβάστηκα ποτέ μου και δεν κορόιδεψα ποτέ. Γι’ αυτό και πιστεύω πως ήρεμα αντιμετωπίζω την κρίση της Ιστορίας”. Τα λόγια του αυτά είναι ίσως ο καθρέφτης της γενναιόδωρης αναγνώρισης με την οποία τον αποχαιρέτισε η ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που στάθηκε ενίοτε σκληρή απέναντι στα λάθη του. Αλλά που τον χαιρέτισε με μια ζεστασιά που αναδύθηκε από τον βυθό της κρίσης ως αυθόρμητη αναγνώριση της συνέπειας λόγων και έργων και, τελικά, της διορατικότητάς του», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και με εμφανή συγκίνηση αναφέρθηκε στη στιγμή που από το ίδιο ακριβώς έδρανο ο πατέρας του συγκράτησε τα δάκρυά του, ζητώντας την τήρηση των δημοκρατικών αρχών λίγη ώρα αφότου είχε δολοφονηθεί ο Παύλος Μπακογιάννης.

«Οσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό του ανάστημα και την αποφασιστικότητά του στη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς», είπε μεγάθυμα από την πλευρά της και η Φώφη Γεννηματά, ενώ περισσότερο από όλους χειροκροτήθηκε ο Στ. Θεοδωράκης – τον ευχαρίστησε προσωπικά μετά τη συνεδρίαση τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη. «Παραξενεύτηκαν κάποιοι που αποχαιρέτισα τον Μητσοτάκη γράφοντας “καλό ταξίδι ψηλέ”. Να τους πληροφορήσω λοιπόν ότι στην αργκό της Κρήτης, ο Μητσοτάκης ήταν πάντα “ο ψηλός”. […] Υπερασπίστηκε πάντα όρθιος και τις πιο αντιδημοφιλείς απόψεις του – ένα μεγάλο προσόν στην πολιτική. Η ευθύτητά του πάντα σε τρυπούσε. Ας τον αποχαιρετίσουμε λοιπόν όπως αρμόζει. Με σεβασμό. Αντλώντας διδάγματα από τα σωστά του και τα λάθη του. Καλό ταξίδι πατριώτη, και δείξε ανοχή στους μίζερους και τους κακεντρεχείς», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ακόμη και ο Δημ. Κουτσούμπας αναγνώρισε στον Κ. Μητσοτάκη ότι «ήταν ανοιχτός στη λογική της ελεύθερης πολιτικής δράσης του ΚΚΕ», ενώ το εγκώμιο του εκλιπόντος έπλεξε και ο κ. Νίκος Βούτσης χαρακτηρίζοντάς τον έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Οι παραφωνίες

Υπήρξαν, τέλος, και κάποιες παραφωνίες που δεν στάθηκαν όμως ικανές να μεταβάλουν το κλίμα. Οπως η επιλογή του Βασ. Λεβέντη να χαρακτηρίσει τον Κ. Μητσοτάκη «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» και η αντίστοιχη του Π. Καμμένου να ασκήσει κριτική στον Αντ. Σαμαρά για τη στάση του έναντι του εκλιπόντος. Μάλιστα, μια αναφορά του τελευταίου στη συμφωνία του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που είχε γίνει για το «Μακεδονικό», προκάλεσε την απροσδόκητη έκρηξη της πάντα μετρημένης Αλέκας Παπαρήγα που φώναξε στον κ. Καμμένο ότι είναι ψεύτης, επικαλούμενη το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι εκείνη (εν αντιθέσει με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ) ήταν παρούσα στο εν λόγω συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή