ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: «To IK δίνει έμφαση στη διάπραξη επιθέσεων στην Ευρώπη»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Παρά τις στρατιωτικές ήττες τις οποίες υπέστη στο Ιράκ και τη Συρία, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανασυντάσσεται και «επικεντρώνεται περισσότερο παρά ποτέ» στη διάπραξη επιθέσεων μακριά από αυτές τις εμπόλεμες ζώνες, κυρίως στην Ευρώπη, τόνισε σήμερα ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι Φέλτμαν, αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις, την ώρα που «συνεχίζει να προβάλει αντίσταση, κυρίως στη Μοσούλη και τη Ράκκα, το ΙΚ αναδιοργάνωσε τη στρατιωτική του δομή, δίνοντας μεγαλύτερες εξουσίες στους τοπικούς διοικητές και επικεντρώνεται περισσότερο παρά ποτέ στην προετοιμασία και στην υποκίνηση επιθέσεων πέραν των εμπόλεμων ζωνών».

Ο Φέλτμαν υπενθύμισε τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Γερμανία.

Ο όγκος των μηνυμάτων της τζιχαντιστικής οργάνωσης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης έχει μειωθεί τους τελευταίους περίπου 16 μήνες, αλλά «η απειλή παραμένει, καθώς οι υποστηρικτές (του ΙΚ) εκτός της Συρίας (...) διασπείρουν ευρύτερα αυτή την προπαγάνδα».

Ο συνολικός αριθμός των μαχητών του ΙΚ, καθώς και τα έσοδα της  οργάνωσης έχουν μειωθεί επίσης τους τελευταίους δεκαέξι μήνες, σημείωσε επίσης ο Φέλτμαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όμως το ΙΚ μπορεί ακόμη να υπολογίζει σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το μήνα», τα οποία συγκεντρώνει μεταξύ άλλων από πωλήσεις πετρελαίου, εκβιασμούς, απαγωγές για λύτρα, παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και εκμετάλλευση ορυκτών πόρων σε περιοχές που ελέγχουν», σημείωσε.

Ο αριθμός των ξένων μαχητών τους οποίους στρατολογεί το ΙΚ επίσης μειώθηκε τους τελευταίους δεκαέξι μήνες, αλλά «η επιστροφή και η επανεγκατάσταση των μαχητών που είχαν πάει σε εμπόλεμες ζώνες (...) αποτελεί μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε ο Φέλτμαν.

Αναφερόμενος στην περιοχή του Σάχελ, ο αναπληρωτής ΓΓ κάλεσε να «ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του συστήματος του ΟΗΕ και των περιφερειακών παραγόντων, για να υποστηριχθούν οι χώρες της G5 του Σάχελ στον αντιτρομοκρατικό τους αγώνα».

Η Γαλλία κατέθεσε την Τρίτη στο ΣΑ του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη μιας αφρικανικής στρατιωτικής δύναμης της λεγόμενης Ομάδας των Πέντε, η οποία θα καταδιώκει τους τζιχαντιστές και τους διακινητές ναρκωτικών στο Σάχελ.

Το Μαλί, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, το Τσαντ και η Μπουρκίνα Φάσο — που συγκροτούν τη G5 — συμφώνησαν τον Μάρτιο να αναπτύξουν μια δύναμη 5.000 ανδρών για την αποστολή αυτή.

Ο  Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Φρανσουά Ντελάτρ, υπογράμμισε σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τη θέση του Παρισιού ότι είναι αναγκαίο «το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει ενωμένο αυτό το σχέδιο απόφασης», καθώς «σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, δεν έχει θέση η διχόνοια».

Σύμφωνα με διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση της δύναμης της G5 στις πρώτες συζητήσεις επί του σχεδίου απόφασης αυτού.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ