ΚΟΣΜΟΣ

Στο φως ναός και γήπεδο των Αζτέκων

Τμήμα των θεμελίων ενός τεράστιου, στρογγυλού σε σχήμα, ναού που είχε αφιερωθεί στον Αζτέκο Θεό του αέρα Εχεκάτλ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα ερείπια ενός σημαντικού ναού των Αζτέκων και ένα γήπεδο όπου έπαιζαν ένα τελετουργικό παιχνίδι μπάλας αποκαλύφθηκαν στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού, ρίχνοντας περισσότερο φως στους ιερούς χώρους της μητρόπολης στην οποία εισέβαλλαν οι Ισπανοί κατακτητές πριν από πέντε αιώνες.

Οι ανακαλύψεις έγιναν σε ένα κοινό δρομάκι πίσω από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της πόλης που οδηγεί στην κύρια Πλατεία Ζόκαλο («Πλατεία Συντάγματος») της Πόλης του Μεξικού και στο οικόπεδο όπου τη δεκαετία του ’50 είχε χτιστεί ξενοδοχείο.

Οι υπόγειες ανασκαφές αποκάλυψαν τμήμα των θεμελίων ενός τεράστιου στρογγυλού σε σχήμα ναού που είχε αφιερωθεί στον Αζτέκο θεό του αέρα Εχεκάτλ, καθώς και ένα μικρότερο τμήμα γηπέδου όπου έπαιζαν κάποιο τελετουργικό παιχνίδι μπάλας. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τις περιγραφές των πρώτων Ισπανών που κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από την Τενοχτιτλάν, πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αζτέκων.

Οι αρχαιολόγοι περιέγραψαν επίσης λεπτομερώς και ένα μακάβριο εύρημα 32 αποκομμένων σπονδύλων ανδρικών λαιμών που βρέθηκαν σε μια στοίβα δίπλα στο γήπεδο. «Ηταν μια θυσία που σχετίζεται με το παιχνίδι της μπάλας, δίπλα στη σκάλα», είπε ο αρχαιολόγος Ραούλ Μπαρέρα. «Οι σπόνδυλοι, ή οι λαιμοί, σίγουρα ανήκουν σε θύματα που θυσιάστηκαν ή αποκεφαλίστηκαν», πρόσθεσε. Μέρος από το αρχικό γυψοκονίαμα είναι ακόμα ορατό σε τμήματα του ναού, ο οποίος χτίστηκε κατά τη βασιλεία του Αζτέκου αυτοκράτορα Αχουιζότλ (1486-1502), προγόνου του Μοντεζούμα, τον οποίο ανέτρεψε ο κατακτητής Ερνάν Κορτέζ κατά την ισπανική κατάκτηση του Μεξικού.

Οι πρώιμες περιγραφές Ισπανών αναφέρουν ότι ο νεαρός Μοντεζούμα έπαιξε μπάλα εναντίον ενός ηλικιωμένου σύμμαχου βασιλιά στο γήπεδο και έχασε, το οποίο θεωρήθηκε ως σημάδι ότι πλησίαζε το τέλος της Αυτοκρατορίας των Αζτέκων.

Το κτίριο θα κατείχε ιδιαίτερη θέση στο συγκρότημα, λόγω του στρογγυλού του σχήματος μεταξύ άλλων τετράγωνων κτιρίων που δέσποζαν στον πιο ιερό τελετουργικό χώρο των Αζτέκων πριν από την κατάκτηση του 1521.

Οταν τελειώσουν οι ανασκαφές, θα χτιστεί μουσείο στον χώρο, δίπλα από τα μοντέρνα κτίρια.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ