ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Πολύ επιζήμια η «στροφή» του 2015

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο περιοδικό «The Banker».

Ο Ρέγκλινγκ στήριξε το σκεπτικό του στην εμπειρία της Ελλάδας το 2014, όταν στα μέσα του δεύτερου προγράμματος τα πρώτα σημάδια της επιτυχίας και της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας ήταν έκδηλα. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, ενώ η ανεργία σημείωσε πτώση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, αυτές οι επιτυχίες δεν έγιναν αντιληπτές από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι το 2015 έδωσαν εντολή στη νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, κάτι το οποίο ανέστρεψε την πορεία της χώρας. «Η στροφή αυτή αποδείχθηκε πολύ επιζήμια» για την Ελλάδα, σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), είδαμε την αρχή ενός «success story» το 2014 και σήμερα εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της, το σενάριο του «success story» θα επανέλθει, και η χώρα θα μπορέσει να τελειώσει το πρόγραμμα το επόμενο έτος και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο ζήτημα των ελληνικών τραπεζών, ο Ρέγκλινγκ στάθηκε στο ότι οι τελευταίες έχουν προχωρήσει πολύ και δεν αποτελούν μείζον ζήτημα για την Ελλάδα.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς βλέπει τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σημείωσε κατ' αρχήν ότι οι τράπεζες δεν ήταν η αιτία της κρίσης στην Ελλάδα.

«Οι τράπεζες δεν ήταν η πηγή της ελληνικής κρίσης, τα προβλήματα δημιουργήθηκαν ξεκάθαρα από το χρέος και την απώλεια ανταγωνιστικότητας», είπε, διευκρινίζοντας όμως «πως υπέφεραν από την επιδείνωση του αξιόχρεου του ελληνικού κράτους και την αναδιάρθρωση των ομολόγων που κατείχαν οι ιδιώτες (το γνωστό ως PSI)».

«Επομένως, η αιτιώδης σχέση ήταν στην πραγματικότητα από το κράτος προς τις τράπεζες, όχι αντίστροφα, όπως είδαμε σε άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ιδιαίτερα τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε αυτές.

«Χρειάσθηκαν ανακεφαλαιοποιήσεις και ένα μεγάλο μέρος των δανείων του ΕΜΣ που δόθηκαν στο κράτος προορίζονταν για τον σκοπό αυτό. Οι τράπεζες, όμως, βρήκαν και ιδιώτες επενδυτές, το οποίο βέβαια είναι καλό σημάδι και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μεταρρυθμίσθηκε και έχει τώρα ένα ισχυρότερο σύστημα διακυβέρνησης», σημείωσε.

«Όταν εγκρίθηκαν έως 86 δισ. ευρώ για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, η υπόθεση ήταν ότι οι τράπεζες θα χρειάζονταν 25 δισ. ευρώ, αλλά μετά από τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν μόνο 5,5 δισ. ευρώ. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει πολύ και, ενώ είναι πιθανόν να υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση και τα επιχειρηματικά μοντέλα, δεν αποτελούν μείζον ζήτημα για την Ελλάδα», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ