ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σε άρση του αποκλεισμού του Κατάρ καλεί ο ΥΠΕΞ Μπ.Τζόνσον

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Μπόρις Τζόνσον, προέτρεψε σήμερα τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, να άρουν τον αποκλεισμό του Κατάρ και να βρουν άμεση λύση στη διπλωματική κρίση μέσω μιας διαμεσολάβησης.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και τις χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις τους με το Κατάρ πριν από μία εβδομάδα, κατηγορώντας τη Ντόχα για υποστήριξη ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, όπως το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ. Τα μέτρα που επέβαλαν προκάλεσαν δυσχέρειες στις εισαγωγές τροφίμων και άλλων ειδών και ώθησαν πολλές ξένες τράπεζες να μειώσουν τη δραστηριότητά τους στο Κατάρ.

«Ανησυχώ επίσης για ορισμένες από τις σθεναρές ενέργειες τις οποίες έκαναν η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν εναντίον ενός σημαντικού εταίρου», τόνισε συγκεκριμένα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Ο Τζόνσον είπε ότι θα προέτρεπε τα κράτη του Κόλπου να «άρουν τον αποκλεισμό του Κατάρ και να κάνουν άμεσα βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την εξεύρεση μιας άμεσης λύσης μέσω διαπραγμάτευσης». 

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τους ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και των ΗΑΕ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ