Πολλαπλά προβλήματα για τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Πολλαπλά προβλήματα για τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Επίμονες προσπάθειες να πείσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να συμφωνήσει στην αναβίωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ καταβάλλει η κυβέρνηση των Σκοπίων με τον νέο πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Παρά τη λήξη της σοβαρής πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, που διήρκεσε δύο χρόνια, την ανάδειξη του Ζάεφ στην πρωθυπουργία και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει για γενικότερη ανόρθωση της χώρας, τα προβλήματα δεν μοιάζουν να έχουν τέλος.

Πριν από μία εβδομάδα σε συνέντευξή του στο δίκτυο MRT των Σκοπίων, ο κ. Ζάεφ έλεγε: «Η κατάσταση του κρατικού προϋπολογισμού είναι δεινή. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κόμματος VMRO DPMNE, η νέα κυβέρνηση διαπίστωσε ότι αντί των 130 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε να βρίσκονται στα κρατικά ταμεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες εντόπισαν μόλις 6 εκατ. ευρώ». Ο κ. Ζάεφ κατηγόρησε επίσης τους προκατόχους του για ύπαρξη κρυφού δημόσιου χρέους, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στελέχη του VMRO χαρακτήρισαν ψευδείς τους ισχυρισμούς του Ζάεφ πως ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι απαίτησε από αυτόν συμφωνία ότι θα του παραδώσει την εξουσία μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα έδινε εγγυήσεις ασυλίας για τα εγκλήματα του VMRO. «Τα ψεύδη του Ζάεφ δεν θα βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών της ΠΓΔΜ. Οι κατηγορίες αυτές έχουν μοναδικό τους στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και τη συγκάλυψη των δεσμεύσεων της κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το VMRO του Γκρούεφσκι.

Δικαστικές προσφυγές

Η ηγεσία του VMRO βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά δικαστικών προσφυγών και εισαγγελικών ερευνών από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα των Σκοπίων. Το συγκεκριμένο γραφείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της κοινής συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2015. Η υπηρεσία έχει αποστολή τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, που προκύπτουν από το μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών στελεχών.

Το εθνικιστικό VMRO, όμως, υποστηρίζει ότι ο ειδικός εισαγγελέας εκτελεί πλέον διατεταγμένη πολιτική υπηρεσία, ακολουθώντας τις διαταγές του νέου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του κεντροαριστερού κόμματός του SDSM.

Ικανοποιημένος ο Χαν

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, εν τω μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες ο Ζάεφ με τον ίδιο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο κ. Χαν υπογράμμισε τη σημασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα στον τομέα της Δικαιοσύνης και στις υπηρεσίες ασφαλείας, που θα επιτρέψουν την επιβολή αρχών κράτους δικαίου. Ο κ. Χαν δεσμεύθηκε ότι οι Βρυξέλλες θα αποστείλουν ομάδα ειδικών για την επίσπευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή