Ανεξάρτητη οικονομική πολιτική από Κίνα

Ανεξάρτητη οικονομική πολιτική από Κίνα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κινεζική κυβέρνηση μαζί με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας φαίνεται να έχουν οχυρώσει την οικονομία της χώρας από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Φέτος, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει λειτουργήσει προληπτικά, υιοθετώντας μέτρα σε συνάρτηση με την πορεία της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, επισημαίνουν οι Financial Times. Πριν από ενάμιση χρόνο, η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αν και λίγο έως πολύ αναμενόμενη, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές της Κίνας διότι σηματοδότησε την αρχή του τέλους μιας εποχής με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού σε αμερικανικά δολάρια. Πυροδοτήθηκε φυγή κεφαλαίων από την Κίνα, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να ρευστοποιεί μαζικά τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να συγκρατήσει τη μεγάλη πτώση του γουάν.

Σήμερα, η Κίνα έχει επιβάλει, μεταξύ άλλων μέτρων, ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, με στενή παρακολούθηση των αγορών συναλλάγματος και των τραπεζικών εμβασμάτων από εταιρείες και ιδιώτες. Αφού η ισοτιμία του γουάν διατηρήθηκε στα 6,9 ως προς το δολάριο για ικανό χρονικό διάστημα, έχει αναρριχηθεί κατά 1,4% από τα τέλη του περασμένου μήνα, αντανακλώντας μιαν ασυνήθιστη άνοδο για ένα νόμισμα υπό στενή εποπτεία. Στα τέλη του 2016, πολλοί αναλυτές φοβούνταν πτώση του γουάν στα 7,3 έναντι του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή