Τραγωδία σε φλεγόμενο ουρανοξύστη στο Λονδίνο

Τραγωδία σε φλεγόμενο ουρανοξύστη στο Λονδίνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 74 τραυματίστηκαν, χθες, από την πυρκαγιά σε κτίριο διαμερισμάτων 24 ορόφων, ιδιοκτησίας του δήμου, στη συνοικία του βόρειου Κένσιγκτον στο κέντρο του Λονδίνου.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα στο συγκρότημα διαμερισμάτων Γκρένφελ Τάουερ. «Βλέπαμε πολλά παιδιά και γονείς να έχουν ανοίξει τα παράθυρα και να ζητούν βοήθεια. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα», είπε η αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού Αμίνα Σαρίφ.

«Είδα τρεις ανθρώπους να δένουν σεντόνια μεταξύ τους για να κατέβουν από το παράθυρο. Τελικά, όμως, κανείς δεν βγήκε από εκεί. Δεν ξέρω τι απέγιναν. Ακόμη και αφότου έσβησαν τα φώτα, έβλεπα ανθρώπους να κουνούν άσπρα πανιά από τα παράθυρά τους», λέει ο Σαϊμάρ Λιέσι. Ορισμένοι κάτοικοι φέρεται να πήδηξαν από τα παράθυρα για να αποφύγουν τις φλόγες. Η πυροσβεστική του Λονδίνου ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει, αν και η έρευνα δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του βόρειου Κένσιγκτον, Στιούαρτ Κάντι, ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Παρότι το κατασκευασμένο το 1974 κτίριο είχε ανακαινισθεί εξωτερικά πρόσφατα, κάτοικοι του Γκρένφελ Τάουερ υποστήριζαν ότι η εταιρεία διαχείρισης του κτίσματος είχε αγνοήσει προειδοποιήσεις τους για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δήλωσε χθες ότι το θέμα της ασφάλειας ουρανοξυστών πρέπει να τύχει αναθεώρησης, καθώς πολλοί κάτοικοι του ουρανοξύστη Γκρένφελ Τάουερ υπάκουσαν στις νουθεσίες της πυροσβεστικής να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους. «Τα ερωτήματα αυτά είναι κρίσιμα και πρέπει να συζητηθούν. Δεν είναι δυνατόν η ασφάλεια των πολιτών να απειλείται εξαιτίας εσφαλμένων συμβουλών από τις Αρχές ή από την ελλιπή συντήρηση τέτοιων κατοικιών», είπε ο κ. Καν.

Στο μεταξύ, πλησιέστερα στην επίτευξη συμφωνίας με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας βρισκόταν χθες το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι. Η φονική πυρκαγιά στο Κένσιγκτον, όμως, απειλούσε να αναβάλει για μία ακόμη φορά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Και ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, πάντως, δεν αναμένεται να δώσει τέλος στην εσωκομματική αμφισβήτηση που αντιμετωπίζει η πρωθυπουργός Μέι, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης απόφασής της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η κ. Μέι υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για το Brexit θα εκκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, με τον αρμόδιο υπουργό, Ντέιβιντ Ντέιβις, να υποστηρίζει ότι η διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου δεν έχει αλλάξει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή