Οι Τούρκοι εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν λόγω Ερντογάν

Οι Τούρκοι εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν λόγω Ερντογάν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αντιδημοκρατικό πολιτικό καθεστώς που έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες στην Τουρκία και οι συνακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις του ωθούν εργαζομένους με την καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση και ευκατάστατους πολίτες να μετεγκατασταθούν σε χώρες της Δύσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ο αριθμός των μορφωμένων υπαλλήλων γραφείου που μετακομίζουν στο εξωτερικό ξεπερνάει τα 10.000 άτομα τον μήνα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 6.000 εκατομμυριούχοι που μετεγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό το 2016, αριθμός αυξημένος κατά 6% σε σχέση με το 2015, σχολιάζει η εταιρεία ερευνών Νew World Growth, με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Επιπτώσεις έχουν, επίσης, προκληθεί στην αγορά και μίσθωση ακινήτων, ιδιαίτερα στις περιζήτητες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, όπως η περιοχή Πέραν ή Μπέγιογλου. Ο 60χρονος κτηματομεσίτης Μουσταφά Αγιάκ, ο οποίος ασχολείται με πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων στη συνοικία του Τζιχανγκίρ εδώ και τριάντα χρόνια, δίνει σήμερα μάχη επιβίωσης. Στο πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο για το τέλος μιας εποχής. «Ολα είναι προς πώληση ή ενοικίαση. Οι παλιές καλές μέρες τέλειωσαν», δήλωσε εμφανώς απογοητευμένος.

Από το 2013, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει αναθέσει στις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας την καταστολή διαδηλώσεων, απαγορεύοντας συστηματικά την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Οι συνθήκες καταπίεσης κλιμακώθηκαν με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του Απριλίου, βάσει του οποίου υπονομεύεται η διάκριση των εξουσιών. Δεκάδες πολιτικοί και περίπου 150 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί. Χθες, μάλιστα, καταδικάστηκε βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε 25 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η κυβέρνηση δεν διαθέτει στοιχεία για την πρόσφατη εκροή εργαζομένων. Οι εκλογικοί κατάλογοι μαρτυρούν πως τα δύο τρίτα των τριών εκατομμυρίων εκπατρισμένων Τούρκων ζουν σήμερα στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Επονται το Βέλγιο, η Αυστρία και οι ΗΠΑ. Η CS Global Partners, η οποία αυτοπεριγράφεται ως εταιρεία με ηγετική διεθνή θέση στην ιθαγένεια και στην εύρεση λύσεων διαμονής και άμεσων ξένων επενδύσεων, ανακοίνωσε ότι τα αιτήματα των Τούρκων για την απόκτηση ξένων διαβατηρίων αυξάνονται κατά 25% κάθε μήνα από τον Ιανουάριο. Υπάρχουν και εργαζόμενοι που η εγκατάλειψη της χώρας τους είναι μονόδρομος. Μια τέτοια περίπτωση είναι υπάλληλος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, η οποία εργαζόταν σε ερευνητική εταιρεία που έκλεισε κατόπιν κρατικής εντολής. Δεν έλαβε καμία αποζημίωση, ούτε μπορούσε να βρει θέση εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση βίζας μέσω επενδύσεων στη νότια Φλόριντα έχουν τριπλασιαστεί, αποκαλύπτει ο Ζέινελ Μπίτερ, ιδρυτής της Epic Group, μιας συμβουλευτικής εταιρείας στο Μαϊάμι. Συνήθως «προτιμούν να ανοίξουν ένα εστιατόριο ή να αγοράσουν ένα σπίτι έναντι 100.000 δολαρίων, που μπορεί να αποφέρει ενοίκιο 1.200 δολαρίων αντί των 400 – 500 δολαρίων στην Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή