Πρόταση αποτροπής εξαγοράς επιχειρήσεων της Ε.Ε. από τον Μακρόν

Πρόταση αποτροπής εξαγοράς επιχειρήσεων της Ε.Ε. από τον Μακρόν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προτείνει τη δημιουργία πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τον περιορισμό στις εξαγορές ομίλων στρατηγικής σημασίας από τρίτους. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου και του λιγότερου κράτους, αλλά δεν παύει να είναι πρόεδρος της Γαλλίας. Και, όπως κάθε Γάλλος πρόεδρος που σέβεται τον εαυτό του, θέλει να προστατεύσει από «επικίνδυνους» αγοραστές τούς στρατηγικής σημασίας ομίλους της χώρας του.

Η σχετική πρόταση θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, την πρώτη στην οποία θα συμμετάσχει ο Εμανουέλ Μακρόν υπό την ιδιότητα του προέδρου της Γαλλίας. Η πρόταση αυτή αποτυπώνει μια ευρεία δημόσια συζήτηση για τις ευκαιρίες που έχουν οι κρατικοί κινεζικοί κολοσσοί να αποκτήσουν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας, όταν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι δεν έχουν ίδιες ευκαιρίες στην Κίνα. Το αίτημα για μια «Ευρώπη προστατευτική έναντι των επιχειρήσεών της» το είχε συμπεριλάβει ο κ. Μακρόν στην προεκλογική του εκστρατεία.

Παράλληλα, όμως, βρίσκει ανταπόκριση και σε ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι συμμερίζονται την άποψή του – πάντως, η οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση σε εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων παραμένει ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα για την Ε.Ε., όπως επισημαίνουν οι FT. Eν αναμονή του Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, οι υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου ακονίζουν τα ξίφη τους. Η Ολλανδία, οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής ανησυχούν μήπως η Ε.Ε. αρχίσει να κλίνει προς τον προστατευτισμό. Ωστόσο, ακριβώς αυτήν την περίοδο η Ε.Ε. πρέπει να λάβει το προβάδισμα στη διεθνή σκηνή ως κορυφαία υποστηρίκτρια του ελεύθερου εμπορίου. Η ευκαιρία είναι ορατή, εφόσον οι ΗΠΑ αναδιπλώνονται και γίνονται πιο εσωστρεφείς λόγω του προέδρου τους. Στις Βρυξέλλες, τώρα, οι γνώμες διχάζονται, αναφέρουν οι FT. Ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται πως, αν παρεμποδιστούν εξαγορές ευρωπαϊκών ομίλων, θα υπάρξουν αντίποινα. Ομάδα εργασίας της Κομισιόν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τις προτάσεις, ενώ στόχος της είναι να εξισορροπήσει το ελεύθερο με το δίκαιο εμπόριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν ήδη τίθεται σε δοκιμασία σε πραγματικές συνθήκες. Ο Γάλλος πρόεδρος παρενέβη στην πώληση του 48% των ναυπηγείων STX της Βρετάνης στην ιταλική ανταγωνίστρια Fincantieri και του 6% στην επίσης ιταλική τράπεζα CR Trieste. Ο κ. Μακρόν ανησυχεί μήπως οι ιταλικοί όμιλοι συμμαχήσουν για να αποκτήσουν μερίδιο πλειοψηφίας στα γαλλικά ναυπηγεία και κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας εκεί ή διοχετεύσουν τεχνογνωσία στις δραστηριότητές τους στην Κίνα. Εξ ου και προτείνει αποχώρηση της CR Trieste, προκαλώντας την οργή των Ιταλών, οι οποίοι ζητούν να τηρηθούν οι όροι της αρχικής συμφωνίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή