ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ριάντ στηρίζει την εισαγωγή Aramco στο χρηματιστήριο

Το σαουδαραβικό κράτος αναλαμβάνει τις μεγάλες οφειλές Ιράκ, Ιορδανίας, αλλά και ιδιωτών προς την Aramco, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον φορολογικό συντελεστή από 85% σε 50% ώστε η εταιρεία να καταστεί ελκυστικότερη στους επενδυτές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σαφέστερη αλλά και υγιέστερη εικόνα των οικονομικών της επιχειρεί να παρουσιάσει στους επίδοξους επενδυτές της η Aramco, ενόψει της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Για τον σκοπό αυτό μεταφέρει μέρος των υποχρεώσεών της στα δημόσια οικονομικά της Σαουδικής Αραβίας ενώ με βασιλικό διάταγμα ο οίκος των Σαούδ έχει ήδη εγκρίνει τη μείωση του φορολογικού της συντελεστή από το 85% στο 50%.

Στόχος είναι να καταστεί πιο ελκυστική στους επενδυτές καθώς η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου της Σαουδικής Αραβίας προσβλέπει σε χρηματιστηριακή αξία 2 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι Αρχές του βασιλείου συνεργάζονται με στελέχη της Aramco και με τους συμβούλους που έχει προσλάβει για την αρχική δημόσια εγγραφή της για να αποσυνδέσουν τα οικονομικά του πετρελαϊκού κολοσσού από τα οικονομικά του κράτους. Μεταξύ άλλων, αποφάσισαν να μεταφέρουν στους ισολογισμούς της κυβέρνησης τα ιλιγγιώδη ποσά που οφείλουν στην Aramco οι κυβερνήσεις της Ιορδανίας και του Ιράκ. Επίσης, σκοπεύουν να μεταφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών τις πληρωμές που οφείλουν στην Aramco οι εταιρείες κοινής ωφελείας όπως ο κρατικός αερομεταφορέας Saudia και η δημόσια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Saudi Electricity. Στο μεταξύ, το βασίλειο σχεδιάζει έναν μηχανισμό με τον οποίο θα αποζημιώσει την Aramco με σειρά φοροαπαλλαγών για το οικονομικό κόστος των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο κίνησης και στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, τις αλλαγές συνέστησαν οι σύμβουλοι της Aramco σε στελέχη της και σε αξιωματούχους του βασιλείου. Τους προειδοποίησαν πως πρέπει να απαλλάξουν την Aramco από αυτά τα βάρη τα οποία εγκυμονούν τεράστιους οικονομικούς αλλά και νομικούς κινδύνους, διαφορετικά ενδέχεται να της κοστίσουν μείωση της χρηματιστηριακής αξίας κατά πολλά εκατοντάδες δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ζήτημα των επιδοτήσεων, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως οποιαδήποτε κακοδιαχείριση του θέματος θα μπορούσε να μειώσει τη χρηματιστηριακή αξία της Aramco κατά 300 δισ. δολάρια. Το βασίλειο σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις αυτές και να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας.

Σημειωτέον ότι οι FT θεωρούν υπερβολικό τον στόχο των 2 τρισ. δολαρίων για τη χρηματιστηριακή αξία της Aramco, την οποία υπολογίζουν, αντιθέτως, κάπου ανάμεσα στα 88 δισ. δολάρια και το 1,1 τρισ. δολάρια.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ