«Οι φθορές που πληγώνουν»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μνημεία που πληγώναμε. Άθελα και ηθελημένα. Με τη χαρακιά του χρόνου, τη ρύπανση του σύγχρονου πολιτισμού ή τους πάσης φύσεως εξωγενείς παρεμβάσεις. Αγάλματα, γλυπτά και κτίρια «ζωντανά» που μαρτυρούν τη διαχρονικότητα της τέχνης αναζητούσαν μια ασπίδα προστασίας για να συνεχίσουν να μεταφέρουν στο χώρο και το χρόνο το πανανθρώπινο μήνυμα του πολιτισμού. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε η Alpha Bank στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, καθώς η ιστορική τράπεζα είναι αναγνωρισμένη για την ευαισθησία και την προσφορά της στην προστασία και ανάδειξη των τεχνών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αρχή έγινε το 2013 με την έναρξη του προγράμματος «Οι φθορές που πληγώνουν», το οποίο είχε σαν στόχο την αποκατάσταση και τη συντήρηση γλυπτών που βρίσκονται σε εμβληματικούς χώρους του ιστορικού κέντρου των Αθηνών. Τέσσερα χρόνια μετά, η πρωτοβουλία ΕΚΕ της τράπεζας, η οποία εκδηλώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την τέχνη και τον πολιτισμό, όχι μόνο μέσω οικονομικής υποστήριξης σχετικών εκδηλώσεων, αλλά και μέσω των προγραμμάτων και των συλλογών της, συνεχίζεται αδιάλειπτα, έχοντας πλέον επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Διανύοντας τον πέμπτο χρόνο του, το πρόγραμμα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει αποκαταστήσει 25 γλυπτά και μνημεία στην Αθήνα, με τη συμβολή της Διευθύνσεως Συντηρήσεως Αρχαίων & Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων. Μεταξύ των έργων που «λυτρώθηκαν» βρίσκονται και εκείνα στον εξωτερικό χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τα οποία τα τελευταία χρόνια είχαν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, η Κόρη σε έκσταση του Μιχάλη Τόμπρου στη Φωκίωνος Νέγρη, το Κοριτσάκι του Σώχου στο πάρκο του Ευαγγελισμού, ενότητες γλυπτών που βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος και στον περίβολο του Ιστορικού Μουσείου κ.ά. Πρόκειται για έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως οι Γ. Βιτάλης. Γ. Δημητριάδης, Θ. Θωμόπουλος, Ι. Κόσσος, Γ. Μπονάνος, Γ. Παπαγιάννης, Δ. Φιλιππότης, Γ. Φυτάλης κ.ά., τα οποία «θεραπεύτηκαν» από τις πληγές τους.

«Οι φθορές που πληγώνουν»-1

Από το 2016 το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» μεταφέρθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τον εξωραϊσμό μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου. Η αρχή έγινε με την προσφορά ενός συστήματος καθαρισμού και αποκαταστάσεως επιφανειών από γκράφιτι, μαζί με τα απαραίτητα για τη λειτουργία του υλικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη βέλτιστη συντήρηση των ιστορικών μνημείων που σηματοδοτούν τη φυσιογνωμία της πόλεως της Θεσσαλονίκης και την ταυτότητά της.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος συνεχίστηκαν με την πρωτοβουλία «Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία», που πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη της τράπεζας, του Κολλεγίου Ανατόλια, της ΧΑΝΘ και του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει ως σκοπό την ανανέωση και τη βελτίωση του χώρου της Νέας Παραλίας, η οποία αποτελεί ορόσημο της πόλεως, αποκαθιστώντας κάθε είδους φθορά που έχει προκληθεί σε αυτόν τον χώρο κατά τα τελευταία έτη.

Εφέτος το πρόγραμμα συνεχίζει το έργο του, δίνοντας έμφαση σε τρία κτίρια – ορόσημα, τα οποία αποτελούν «ναούς» της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η Alpha Bank έχει αναλάβει την αποκατάσταση και τη συντήρηση του Ωδείου Αθηνών, του ιστορικού κτιρίου του Βασιλικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

«Οι φθορές που πληγώνουν»-2

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντήρηση των έργων γίνεται σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, ενώ αναπτύσσεται και προστασία από πιθανές μελλοντικές επεμβάσεις. Εξίσου όμως σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ώστε να προστατεύουν τα γλυπτά των εξωτερικών χώρων των πόλεων τους, διατηρώντας αναλλοίωτη την ομορφιά της τέχνης και του πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή