Τσίπρας στο υπουργικό: Δικαίωση η συμφωνία – διεκδίκηση νέας 4ετίας

Τσίπρας στο υπουργικό: Δικαίωση η συμφωνία – διεκδίκηση νέας 4ετίας

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μετά την απόφαση του Eurogroup, άνοιξε «καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια», τόνισε, εισαγωγικά, στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν χρειάζεται εφησυχασμός».

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως.

Συγκεκριμένα οι 4 λόγοι είναι οι εξής:

1. Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.

2. Αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.

3. Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης -ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

4. -και πιο σημαντικό σύμφωνα με την αξιολόγηση του πρωθυπουργού: Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.

«Με σταθερά βήματα, με αποφασιστικότητα, με συνοχή και συντονισμό, έχουμε τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε έγραψε στη συνέχεια σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός, για την ομιλία του στη συνεδρίαση. «Να φτιάξουμε μια χώρα και μια κοινωνία που κάθε μέρα θα είναι και ένα βήμα πιο κοντά στο ιδανικό της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ευημερίας για τους πολλούς», συμπλήρωσε.

Νέα κυβερνητική θητεία

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, τον στόχο της διεκδίκησης μίας νέας θητείας στη διακυβέρνηση της χώρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα μίας διετίας και άλλων τεσσάρων ετών, και ζήτησε από τους υπουργούς να «ανεβάσουν ταχύτητα».

«Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, δεν υπάρχει καιρός για ξεκούραση και αδράνεια. Έχουμε το πολιτικό και οικονομικό μομέντουμ και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο, να επιταχύνουμε το νομοθετικό μας έργο, να ανεβάσουμε ταχύτητα και όχι να κατεβάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Από σήμερα θεωρώ ότι εκκινεί για τη χώρα μία νέα περίοδος, αλλά και για τη σημερινή κυβέρνηση, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση μία νέα περίοδος. Με έναν ορίζοντα δύο ετών διακυβέρνησης με την παρούσα εντολή και άλλων τεσσάρων με τη εντολή που θα διεκδικήσουμε στο τέλος της θητείας μας από τον ελληνικό λαό, συγκρίνοντας τα πεπραγμένα μας με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Kαμία συγκάλυψη σε υποθέσεις διαφθοράς

  Τη βούληση της κυβέρνησης να έρθουν όλα στο φως και να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη σε υποθέσεις διαφθοράς, που διερευνώνται, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ για την υπόθεση με το πλοίο "NOOR1" ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι η δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της.

«Εχουμε δεσμευθεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα, να μην υποθάλψουμε, να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν και ξέπλυναν μαύρο χρήμα», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens που ακόμα ταλανίζει την πολιτική ζωή, είτε για άλλες υποθέσεις πιο πρόσφατες, όπως η υπόθεση Novartis, τα εξοπλιστικά, η υπόθεση του πρώην υπουργού κ. Παπαντωνίου είτε για το μεγάλο σκάνδαλο του "Ερρίκος Ντυνάν", που φέρνει στην επιφάνεια όλες τις σκοτεινές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος.

Είτε, όμως, αν πρόκειται -και ακόμα περισσότερο εγώ θα έλεγα- για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν όλους εμβρόντητους, όπως η άθλια αυτή υπόθεση του NOOR1 με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών εκ των κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης. Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνταγματικών της δυνατοτήτων και της δικαιοκρατίας θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε η ελληνική δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις και ο ελληνικός λαός να μάθει αλλά και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».

Β. Κικίλιας: Το μοναδικό ακροατήριο του Τσίπρα οι υπουργοί του 

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε σήμερα στο μοναδικό ακροατήριο που έχει απομείνει να τον χειροκροτεί: στους Υπουργούς του», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η απόστασή του από τους πολίτες, τα προβλήματά τους και την ελληνική πραγματικότητα διαρκώς μεγαλώνει. Μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη με τις ιδεοληψίες του χθες δεν μπορούν να υπάρξουν».

Σε συνέντευξή του στον Real Fm, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «απέτυχε και στους πέντε βασικούς στόχους που είχε θέσει: Κλείσιμο της αξιολόγησης, σε σύντομο χρόνο, οριστική ρύθμιση του χρέους, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και έξοδος στις αγορές, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και μείωση πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και στο 2% το 2020». 

Ακόμη, σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας «καθυστέρησε 16 μήνες τη διαπραγμάτευση, έφερε ένα τέταρτο μνημόνιο με μείωση των συντάξεων, με μείωση του αφορολόγητου, με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα 5 χρόνια μέχρι το 2023 [?], με πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060 -πουθενά στον κόσμο δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο- κι η πραγματικότητα είναι ζοφερή για την ελληνική κοινωνία την ελληνική οικογένεια και την ελληνική οικονομία».

«Θεωρούμε ότι η στάση του κ. Τσίπρα είναι υποκριτική», κατέληξε. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή