Βρετανία: Μεταβατική συμφωνία ήπιας εξόδου από Ε.Ε.

Βρετανία: Μεταβατική συμφωνία ήπιας εξόδου από Ε.Ε.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, τάχθηκε χθες υπέρ μιας μεταβατικής συμφωνίας με την Ε.Ε. στην οποία θα ισχύουν «αμοιβαία επωφελείς κανόνες», παίρνοντας αποστάσεις από τη θέση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σκληρού Brexit.

Μιλώντας ενώπιον τραπεζικών στελεχών του Λονδίνου, ο κ. Χάμοντ τόνισε ότι η Βρετανία αγωνίζεται να αποφύγει τον «γκρεμό» μιας απότομης απόσχισης από την Ε.Ε., αλλά υπεραμύνθηκε των συμφερόντων του Σίτι του Λονδίνου: υποστήριξε ότι μετά την απόσχιση της Βρετανίας είναι αναγκαίο ένα νέο και αμετάκλητο σύστημα, που θα διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και των δύο πλευρών και δεν θα εξαναγκάσει τις τράπεζες να μεταφερθούν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., καθώς κάτι τέτοιο θα απέβαινε εις βάρος όλων των πλευρών.

Τελωνειακή ένωση

Μία ημέρα μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ο κ. Χάμοντ εξέφρασε την εκτίμηση πως η Βρετανία θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, στη διάρκεια της οποίας, όμως, «οι υφιστάμενοι κανόνες τελωνειακών ελέγχων θα παραμένουν σε ισχύ μέχρις ότου θεσπισθούν και εφαρμοσθούν οι νέοι μακροπρόθεσμοι κανόνες». Προσέθεσε πως πρέπει να θεσπισθεί μια «νέα διαδικασία που θα διέπει τις διασυνοριακές συναλλαγές ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ε.Ε. και η οποία πρέπει να είναι διαφανής και αμοιβαία, αλλά και μόνιμη και αξιόπιστη».

Αντέκρουσε, άλλωστε, τις προσπάθειες των Βρυξελλών να απαγορεύσουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα στη Βρετανία την εκκαθάριση συναλλαγών του ευρώ και να αναγκάσουν τις εταιρείες του κλάδου να ιδρύσουν θυγατρικές εντός Ε.Ε. Προειδοποίησε την Ε.Ε. πως «ο κατακερματισμός των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα αποβεί εις βάρος των επιχειρήσεων, γιατί θα αυξήσει το κόστος των συναλλαγών και θα υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών».

Η δήλωσή του αντανακλούσε τις προειδοποιήσεις των εταιρειών του κλάδου πως θα εκτιναχθεί στα ύψη το κόστος και θα χαθούν θέσεις εργασίας εάν αναγκαστούν οι μεγαλύτερες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου να εγκαταλείψουν τη Βρετανία για να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Εποπτεία παραγώγων

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η εποπτεία των παραγώγων έχει αποτελέσει μήλον της Εριδος ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Βρετανία ενόψει του Brexit και πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως η εκκαθάριση συναλλαγών του ευρώ πρέπει να γίνεται εφεξής εντός Ε.Ε. και εντός Ευρωζώνης. Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή της, με την οποία ζητάει να περιέλθει ουσιαστικά στην Ε.Ε. η εποπτεία αυτής της αγοράς και να μεταφερθούν σε χώρες-μέλη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αναλαμβάνουν την εκκαθάριση συναλλαγών του ευρώ. Μέχρι στιγμής, σχεδόν τα 2/3 των σχετικών συναλλαγών της Ε.Ε. εκτελούνται μέσω Βρετανίας ενώ τράπεζες με έδρα τη Βρετανία έχουν δανείσει στην υπόλοιπη Ε.Ε. περισσότερα από 1,1 τρισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο του 1,25 τρισ. ευρώ.

Μιλώντας μετά τον υπουργό Οικονομικών, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, κάλεσε τις επιχειρήσεις να ενεργοποιήσουν τα σχέδιά τους για την προσαρμογή στη νέα κατάσταση εάν χρειαστεί «ανάλογα με το αν και πότε θα επιτευχθεί μεταβατική συμφωνία». Παράλληλα, ο κ. Κάρνεϊ τόνισε πως δεν είναι κατάλληλος καιρός για αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας, καθώς ενδέχεται να πληγούν τα εισοδήματα των Βρετανών από όσα συνεπάγεται η αποχώρηση από την Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα, τρία από τα οκτώ μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Ο κ. Κάρνεϊ ψήφισε υπέρ της διατήρησής τους στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,25% και άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει την πρόθεση να αναθεωρήσει τη θέση του στο εγγύς μέλλον.

Χθες τόνισε, άλλωστε, ότι περιμένει να δει εάν θα ενισχυθεί η κατανάλωση από άλλους παράγοντες και «πώς θα αντιδράσει η οικονομία στην πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων για το Brexit».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή