Στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας η Play του Πάνου Γερμανού

Στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας η Play του Πάνου Γερμανού

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας θα εισαχθεί η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play. H εταιρεία που ελέγχεται από τον Eλληνα επιχειρηματία Πάνο Γερμανό και το ισλανδικό επενδυτικό κεφάλαιο Novator, αναμένεται να διαθέσει υφιστάμενες και νέες μετοχές με στόχο την άντληση περίπου 700 εκατ. ευρώ. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε η εταιρεία θα αποτιμηθεί σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Η Play είναι η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, μετά την Orange. Aν και ξεκίνησε 4η στη σειρά, μέσα σε 10 χρόνια από την ίδρυσή της κατάφερε να ξεπεράσει σε συνδρομητές την T-Mobile (Deutsche Telkom) και την Plus (Polkomtel). Το μερίδιό της, από 4,6% το 2008 ανήλθε στο 27,6% πέρυσι, επιτυγχάνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 37%. Η εταιρεία συνεχίζει να μεγαλώνει, αφού στο α΄ τρίμηνο του έτους παρουσίασε έσοδα 1,58 δισ. ζλότι (373 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση περίπου 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 504 εκατ. ζλότι (119 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 8%. Ακόμη, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησε σε συνδρομητές (-0,5%), κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς οι ανταγωνιστές της έχασαν περισσότερους πελάτες (εκκαθάριση της συνδρομητικής βάσης από ανενεργούς συνδρομητές).

Στόχος της διάθεσης των μετοχών είναι η αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού της επιχείρησης. Ειδικότερα, ουσιαστική επιδίωξη είναι η επιστροφή δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχουν προσφέρει οι μέτοχοι στην επιχείρηση και το οποίο λήγει το 2022. Σύμφωνα με τους Financial Times, η έκδοση αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) της τελευταίας πενταετίας στην Ευρώπη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα θα είναι η μεγαλύτερη από τότε που εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 23% της Telefonica Deutschland.

H Play ελέγχεται από την Tolletron Investments Limited (50,3%), η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τον επιχειρηματία Π. Γερμανό και την Telco Holdings Sarl (49,7%), οποία ελέγχεται από τη Novator. Στο παρελθόν οι δύο μέτοχοι επιχείρησαν να πουλήσουν ένα μέρος της επιχείρησης, αλλά τελικά δεν το έπραξαν κρίνοντας χαμηλές τις προσφορές που έλαβαν. Η εταιρεία, εκτός από προϊόντα και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, προσφέρει επίσης πακέτα μουσικού περιεχόμενου σε συνεργασία με την Tidal και υπηρεσίες video συνεργαζόμενη με την ΗΒΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή