ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΟΠΕΚ κλείνει τις στρόφιγγες, αλλά το πετρέλαιο «βυθίζεται»

REUTERS, A.P.

Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει 20% από τις αρχές της χρονιάς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στα χαμηλότερα επίπεδα του επταμήνου υποχώρησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου εξαιτίας των ανησυχιών για την πλεονασματική παραγωγή του, η οποία δεν περιορίζεται σημαντικά παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ. Η γενικότερη ψυχολογική διάθεση των επενδυτών δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις. Αρκετοί προβλέπουν ότι η τιμή θα υποχωρήσει έως και στα επίπεδα των 30 ή ακόμα και των 20 δολαρίων το βαρέλι το 2018.

Η τιμή έχει υποχωρήσει 20% από τις αρχές της χρονιάς, ενώ αναμένεται ότι το πρώτο εξάμηνο θα κλείσει με τις χειρότερες επιδόσεις του «μαύρου χρυσού» της τελευταίας εικοσαετίας. Χθες η τιμή του Βrent στο Λονδίνο είχε υποχωρήσει 0,93% στα 45,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αμερικανική αγορά το αργό Νέας Υόρκης είχε πτώση 0,76%, στα 43,18 δολάρια το βαρέλι.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές στο Ρόιτερς, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ, που συμφώνησαν στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια από τον Ιανουάριο, την τηρούν κιόλας. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να στηριχθούν από τους συναλλασσόμενους οι τιμές. «Η καθοδική πορεία του πετρελαίου φαίνεται πως δεν μπορεί να διακοπεί», επισημαίνει ο Κάρστεν Μένκε, αναλυτής της Julius Baer. «Η αποτελεσματικότητα των κινήσεων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών τίθεται υπό αμφισβήτηση και οι προσπάθειές τους υπονομεύονται από τη συνεχώς διογκούμενη παραγωγή, που προέρχεται από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα και τη στάσιμη ζήτηση από τις δυτικές χώρες». Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχωρούν και άλλοι αναλυτές, όπως η Αμρίτα Σεν, συνιδρύτρια της Energy Aspects και επικεφαλής των αναλυτών πετρελαίου. «Αυτή τη στιγμή η πτώση των τιμών του “μαύρου χρυσού” είναι τόσο κάθετη, που δεν θυμίζει κάτι ανάλογο», επισημαίνει η κ. Σεν.

«Πολλοί πελάτες μας και βετεράνοι επενδυτές, οι οποίοι κάνουν συναλλαγές στο πετρέλαιο για είκοσι και τριάντα χρόνια, μας εξομολογούνται πως δεν έχουν ξαναδεί τέτοια αντίδραση της αγοράς. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο σύντομα να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 40 δολαρίων το βαρέλι».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συμμόρφωση έναντι της συμφωνίας περικοπών στην παραγωγή των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ έφθασε το 106% τον Μάιο. Και αυτό μεταφράζεται στο ότι τα συμβαλλόμενα μέρη έκαναν μεγαλύτερη περικοπή στην παραγωγή τους από ό,τι είχαν συμφωνήσει. Ταυτόχρονα, όμως, η Νιγηρία και η Λιβύη, δύο χώρες–μέλη του ΟΠΕΚ που εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία, τον Μάιο ενίσχυσαν την παραγωγή τους. Συν τοις άλλοις, όπως παρατηρεί η εταιρεία ερευνών στον πετρελαϊκό κλάδο ΒΜΙ Research, «αν και ο βαθμός συμμόρφωσης προς τα συμπεφωνημένα είναι υψηλός, δεν πρέπει να λησμονούμε τι συνέβη προτού οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες καταλήξουν σε συμπόρευση στα τέλη του 2016». Και αυτό που προηγήθηκε, όπως εν κατακλείδι παρατηρεί η ΒΜΙ Research, είναι ότι ειδικά το Ιράκ, η Σ. Αραβία και η Ρωσία επιτάχυναν και αύξησαν τα προγράμματα γεωτρήσεων και διέθεσαν στην αγορά την πλεονάζουσα παραγωγή τους.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ