Η Ασία «κοιτά» πλέον την Κίνα, όχι τη Fed

Η Ασία «κοιτά» πλέον την Κίνα, όχι τη Fed

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικές τράπεζες ασιατικών χωρών δεν συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από την τρίτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού εντός του τελευταίου εξαμήνου στην οποία προχώρησε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) την περασμένη εβδομάδα. Οι κεντρικές τράπεζες Νέας Ζηλανδίας, Ταϊβάν και Φιλιππίνων αναμένεται να διατηρήσουν σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού. Την περασμένη εβδομάδα είχαν διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού οι κεντρικές τράπεζες της Ινδονησίας και της Ιαπωνίας και στις αρχές Ιουνίου αυτές της Αυστραλίας και της Ινδίας. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, που είχε ανεβάσει κάποια επιτόκια δανεισμού μετά την αύξηση στην οποία είχε προχωρήσει η Fed τον Μάρτιο, αυτή τη φορά δεν έκανε τίποτα. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed οδηγούσε σε ανάλογη αύξηση των επιτοκίων και στην Ασία, αυτή τη φορά οι κεντρικές τράπεζες των ασιατικών χωρών εξαρτώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, παρά από αυτή των ΗΠΑ. «Υπάρχει κοινός σύνδεσμος και αυτός είναι πως η Κίνα, η κινητήριος δύναμη της ασιατικής οικονομίας, εξακολουθεί να κινείται με χαμηλές στροφές», λέει ο Φρεντερίκ Νουμάν, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της HSBC για την Ασία. «Εχουμε περισσότερες κεντρικές τράπεζες να τηρούν στάση αναμονής ή ακόμη να έχουν προδιάθεση να μειώσουν επιτόκια δανεισμού επειδή η Κίνα περιορίζει τη ζήτηση και ο δυτικός κόσμος δεν είναι αρκετά ισχυρός ώστε να αντισταθμίσει την κατάσταση», προσθέτει. Το 2016, οι εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με τους δέκα σημαντικότερους εταίρους τους στην Ασία ήταν αυξημένες κατά 25% σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.

Ομως το κινεζικό εμπόριο με τους υπόλοιπους εννέα σημαντικότερους εταίρους στην Ασία ήταν το 2016 αυξημένο κατά 60% σε 1,05 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Οι εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με τις ίδιες εννέα χώρες είναι περίπου 500 δισ. δολάρια. Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ήταν σχετικά ισχυρή το πρώτο εξάμηνο του 2017, ωστόσο προβλέπεται πως θα περιοριστεί η δυναμική, καθώς το Πεκίνο περιορίζει τις πλέον ριψοκίνδυνες μορφές χρηματοδότησης. Η ζήτηση στο εσωτερικό της Κίνας παραμένει υποτονική, περιορίζοντας την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ανά την Ασία, όπου ουσιαστικά καμία κεντρική τράπεζα δεν κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών λιανικής στην Ινδία είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε ετών. Μία βασική αιτία που οδηγούσε στο παρελθόν τις ασιατικές κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού όποτε το έκανε και η Fed ήταν ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση κεφαλαίων. Οταν βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού, τότε είναι πιθανό να ασκούν πιέσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων ασιατικών οικονομιών και να προκαλούν την εκροή κεφαλαίων.

Αυτή τη φορά, η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού οδήγησε σε άνοδο των αποδόσεων στα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αλλά είχε πολύ μικρότερη επίπτωση στην απόδοση των μακροπρόθεσμων. Η απόδοση του αμερικανικού τριακονταετούς ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο 2,75%, δηλαδή πολύ πιο κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, 2,1%, παρά στο 4% όπου βρισκόταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή