Επίθεση μετόχων κατά του CEO της Carlsberg για τα υψηλά μπόνους

Επίθεση μετόχων κατά του CEO της Carlsberg για τα υψηλά μπόνους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Ευρώπη εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τα τεράστια πακέτα αποζημίωσης που λαμβάνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO) σε μεγάλες εταιρείες. Αντικατοπτρίζοντας μια γενικότερη τάση ακτιβισμού εκ μέρους των μετόχων τα τελευταία χρόνια, το ΑΤΡ της Δανίας με ενεργητικό 112 δισ. δολαρίων διαμαρτυρήθηκε για τις αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της ζυθοποιίας Carlsberg, Σις Χαρτ. Διαφώνησε, μάλιστα, για την αύξηση του μπόνους, αν και τελικά δόθηκε το «πράσινο φως» για την καταβολή του.

Ο επικεφαλής του δανικού συνταξιοδοτικού ταμείου, Κρίστιαν Χάινταλαλ, ανήκει στην κατηγορία των επενδυτών που δεν διστάζουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και να διαφωνήσουν με την καταβολή μεγάλων αμοιβών στα υψηλόβαθμα στελέχη. Ιδιαίτερα, όπως σχολιάζουν αναλυτές, όταν οι επιδόσεις των εταιρειών και κατ’ επέκτασιν των μετοχών τους δεν δικαιολογούν τα πλουσιοπάροχα πακέτα αποζημιώσεων. «Οι άπληστοι CEOs θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία και τον καπιταλισμό», δήλωσε ο κ. Χάινταλαλ στο πρακτορείο Bloomberg. Αίτιο για την έντονη αντίδραση του Δανού, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση του ΑΤΡ τον Ιανουάριo, ήταν η καταβολή αποδοχών 36 εκατ. κορώνων ή 5,4 εκατ. δολαρίων στον κ. Χαρτ της Carlsberg. Εγκριση δόθηκε τελικά από το διοικητικό συμβούλιο της ζυθοποιίας, όπου το 74,2% των ψήφων κατέχει το Ιδρυμα Κάρλσμπεργκ.

Από τις αρχές του έτους, το ΑΤΡ έχει ψηφίσει εναντίον του 54% των πακέτων αποζημίωσης σε αμερικανικές εταιρείες όπου το δανέζικο συνταξιοδοτικό ταμείο κατέχει ποσοστό.

Ο 52χρονος κ. Χάινταλαλ, ο οποίος φέρει την τελική ευθύνη για τη διαχείριση 112 δισ. δολαρίων, μιλά για μη βιώσιμη κουλτούρα αποδοχών. «Γιατί να γίνονται πολύ συντηρητικές ή καθόλου αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων εάν είναι να δίνονται περισσότερα χρήματα στον διευθύνοντα σύμβουλο;», διερωτάται ο κ. Χάινταλαλ στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο Bloomberg. «Εγείρεται μεγάλο ζήτημα στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης. Η κατάσταση αυτή πρέπει να θεραπευθεί».

Ανάλογες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας με κεφάλαια 960 δισ. δολαρίων, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Πρότεινε, μάλιστα, να καταβάλλονται οι πρόσθετες αμοιβές σε βάθος δεκαετίας. Στη Βρετανία, το Ινστιτούτο Διευθυντών έχει ταχθεί υπέρ της εκχώρησης περισσότερων δικαιωμάτων στους επενδυτές σ’ ό,τι αφορά τα πακέτα αποδοχών για τους διευθύνοντες συμβούλους.

Επιπροσθέτως, οι επενδυτές ενθαρρύνουν την επιβολή κυρώσεων σε στελέχη που δεν απέτρεψαν την ανάμειξη των εταιρειών τους σε εγκληματικές ενέργειες. Στη Δανία, μάλιστα, η μέγιστη ποινή φυλάκισης για επιχειρηματικά στελέχη αυξήθηκε στην οκταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή