Ο ΟΠΕΚ χάνει την παρτίδα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν δεσμευόταν τον Μάιο η ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, να πράξει «ό,τι χρειαστεί» ώστε να υπερασπιστεί τις τιμές του πετρελαίου, ασφαλώς δεν περίμενε πως η αγορά θα δοκίμαζε την αποφασιστικότητά της μόλις ένα μήνα αργότερα. Αφότου ο ΟΠΕΚ επεξέτεινε τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 18% σε μόλις 20 ημέρες. Ωστόσο τα κράτη-μέλη του οργανισμού δηλώνουν πως δεν θα βιαστούν να υποσχεθούν ακόμη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής, παρά την πίεση που τους ασκεί η αγορά.

Οι επενδυτές έχουν επιλέξει να αγνοήσουν ειδήσεις που κανονικά θα οδηγούσαν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου και επικεντρώνονται αντιθέτως στο θέμα της υπερπροσφοράς που υπάρχει στην αγορά. Το αποτέλεσμα είναι η αγορά πετρελαίου να εμφανίσει, το πρώτο εξάμηνο, τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 20 ετών. Ουσιαστικά, η αγορά αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της μείωσης που έχει αποφασίσει ο ΟΠΕΚ και την πρόθεση των μελών του να αποφασίσουν περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής. Τη δέσμευση να κάνει «ό,τι χρειαστεί» είχε δώσει ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές Mαΐου, αντιγράφοντας τη διάσημη φράση που είχε εκστομίσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το 2012. «Δεν γίνεται να πας κόντρα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αλλά μπορείς να πας κόντρα στον ΟΠΕΚ», λέει ο Μπομπ Μακνάλι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Rapidan Group. «Κάποιος στον ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειώσει και άλλο την παραγωγή, αλλά κανείς δεν είναι πρόθυμος». Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φατίχ και άλλοι υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν δηλώσει πως προτιμούν να περιμένουν μέχρι η ήδη αποφασισμένη μείωση της παραγωγής να οδηγήσει, το τρίτο τρίμηνο οπότε και συνήθως αυξάνεται η ζήτηση, σε περιορισμό των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Πηγές από τον ΟΠΕΚ και από τη Ρωσία σημειώνουν στο Reuters πως το καρτέλ δεν φαίνεται έτοιμο να αναλάβει δράση, τουλάχιστον πριν από την επόμενη υπουργική σύνοδο που θα γίνει στη Ρωσία στα τέλη Ιουλίου. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και στις αρχές της τρέχουσας είχε οδηγήσει στο άνοιγμα πολλών πετρελαιοπηγών ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα η υπερπροσφορά να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου, από τα 120 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2014, στα 30 δολάρια το βαρέλι πέρυσι.

Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία αποπειράθηκαν να σταθεροποιήσουν τις τιμές στην περιοχή των 50 με 60 δολαρίων το βαρέλι, ωστόσο αυτή την εβδομάδα η τιμή του Brent υποχώρησε στα 44 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας της ύπαρξης υπερπροσφοράς. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν όλο και μεγαλύτερα ποσά πως οι τιμές θα παραμείνουν υπό πίεση. «Περιπτώσεις όπου η προσφορά είναι ανεπαρκής έχουν περιοριστεί παγκοσμίως στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου είναι και πάλι μεγάλη, ενώ υπάρχουν πολλά αποθέματα», λέει ο Οϊστιν Μπέρεντσεν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας πετρελαίου Strong Petroleum. Οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνήσει στη μείωση της δικής τους παραγωγής και αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στο 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή στο 10% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου. «Μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή θα μπορούσε να σταματήσει την υποχώρηση των τιμών, όμως πρέπει ο ΟΠΕΚ να το κάνει και όχι απλώς να μιλάει για αυτό», τονίζουν αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή