Moody’s: Αναβάθμιση και θετικές προοπτικές για την Ελλάδα

Moody’s: Αναβάθμιση και θετικές προοπτικές για την Ελλάδα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Caa3 στο Caa2, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, βελτιώνοντας παράλληλα και την αξιολόγηση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από ουδέτερο.

Σύμφωνα με όσα επικαλείται η Moody's στην ανακοίνωσή της, οι λόγοι που την οδήγησαν στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι:

Πρώτον, η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. Ευρώ. Όπως σημειώνεται, ο οίκος θεωρεί πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί θετικό σημάδι για τη μελλοντική πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς προϋπέθετε τη νομοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Δεύτερον, οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές μετά και την υπεραπόδοση του 2016 που, σύμφωνα με τη Moody's αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε αναστροφή της τάσης όσον αφορά το δείκτη χρέους / ΑΕΠ. Ο οίκος εκτιμά ότι το χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 179% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται αμέσως μετά.

Τρίτον, η εικόνα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας αν και, όπως σημειώνεται, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι διατηρήσιμοι.

Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Moody's ότι οι προοπτικές ολοκλήρωσης του προγράμματος έχουν βελτιωθεί, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους. Οι πιστωτές της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν περαιτέρω τους όρους των δανείων του EFSF αν χρειαστεί, μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Μια πρόσθετη παράταση στην αποπληρωμή του επίσημου τομέα θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, στον οποίο απευθύνονται τα ratings της Moody's.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω αξιολόγηση απέχει από το να αναδειχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτικούς τίτλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή