To μοιραίο ψυγείο που πυρπόλησε το Γκρένφελ

To μοιραίο ψυγείο που πυρπόλησε το Γκρένφελ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ψυγειοκαταψύκτης της εταιρείας Hotpoint προκάλεσε, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, την πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 79 ανθρώπους. Σύμφωνα με τις Αρχές, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον ψυγειοκαταψύκτη και σύντομα κατέστρεψε τη μόνωση αλλά και την εξωτερική επένδυση του κτιρίου, που όπως αποδείχθηκε δεν είχαν εγκριθεί από σχετικούς έλεγχους πυρασφάλειας, ενώ έχουν αποτύχει σε όλες τις σχετικές δοκιμασίες στις οποίες έχει υποβληθεί έκτοτε.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των θυμάτων, οι Αρχές δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγγείλουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Ταυτόχρονα, η εταιρεία Whirlpool, στην οποία ανήκει η κατασκευάστρια Hotpoint, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιήσει περαιτέρω ελέγχους σχετικά με τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του συγκεκριμένου μοντέλου.

Το μοντέλο FF175BP καθώς και το FF175BG, τα οποία κατασκευάστηκαν τη χρονική περίοδο 2006-2009, δεν έχουν στο παρελθόν ανακληθεί και για τον λόγο αυτόν η κατασκευάστρια εταιρεία εξέφρασε τη θέληση της να προβεί σε ελέγχους, για να εξακριβωθεί η αιτία του προβλήματος. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση διέταξε την ανάκληση και αντικατάσταση οποιασδήποτε οικιακής συσκευής αποδειχθεί ότι είναι προβληματική.

Στο πλαίσιο των ερευνών της αστυνομίας σε ελέγχους υποβλήθηκε και το μονωτικό υλικό το οποίο είχε τοποθετηθεί ανάμεσα στους ορόφους, αλλά και στο περίβλημα του κτιρίου. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, αποδείχθηκε ότι το εν λόγω υλικό καιγόταν ολοσχερώς και χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο για τέτοιου τύπου κτίρια. Επίσης, η κυβέρνηση μελετά τον σχεδιασμό του κτιρίου, την κατασκευή του, αλλά και τις πρόσφατες εργασίες ανακαίνισης, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αυτά έχουν ωθήσει την κυβέρνηση να διενεργήσει ελέγχους σε ακόμα 600 κτίρια σε ολόκληρη την Αγγλία, τα οποία έχουν παρόμοια κατασκευή και συστήματα πυρασφάλειας. Η κυβέρνηση, σε περίπτωση που κάποιο από τα κτίρια αυτά χαρακτηριστεί «μη ασφαλές», αντιμετωπίζει το εγχείρημα μετεγκατάστασης των ενοίκων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή