Κέρδη στην Ευρώπη με ώθηση από τις τράπεζες

Κέρδη στην Ευρώπη με ώθηση από τις τράπεζες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας την άνοδο του τραπεζικού κλάδου που είχε προκαλέσει η διάσωση των δύο προβληματικών ιταλικών τραπεζών του Βένετο. Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8%. Η μετοχή της Intesa Sanpaolo σημείωσε άνοδο 4,7% όταν έγινε γνωστό ότι θα αναλάβει το υγιές τμήμα από τις προβληματικές τράπεζες Popolare di Vicenza και Veneto Banca. Γενικότερα, ο τραπεζικός δείκτης στην Ιταλία σημείωσε άνοδο 2,7% οδηγώντας τον γενικό δείκτη τιμών των μετοχών του Μιλάνου FTSE MIB αρχικά σε άνοδο 1,5%. Ο δείκτης έκλεισε αργότερα με κέρδη μόλις 0,81%. Η ευφορία επηρέασε και τις αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας να υποχωρούν κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,88%, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στις 164 μ.β. η απόκλισή τους από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών. Η γενικευμένη ευφορία επεκτάθηκε και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τις βρετανικές τράπεζες να κινούνται ανοδικά συμπαρασύροντας τον δείκτη FTSE 100.

Η μετοχή της HSBC και της Barclays σημείωσαν άνοδο 0,8% και 1,8% αντιστοίχως, οδηγώντας σε άνοδο τον FTSE 100 που έκλεισε με κέρδη 0,31%. Παράλληλα, όμως, ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών, με την ΒΡ και τη Royal Dutch Shell να σημειώνουν άνοδο 0,7%. Είχε προηγηθεί ελαφρά ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου χάρη στην υποχώρηση που είχε σημειώσει νωρίτερα το δολάριο, με το ευρώ να κυμαίνεται το βράδυ στο 1,1195 δολάριο. Το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 43,42 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 45,88 δολάρια το βαρέλι. Οπως, πάντως, σχολίασε μιλώντας στο Reuters η Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, αναλύτρια του London Capital Group, «τα κέρδη του ενεργειακού τομέα είναι ασταθή καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα».

Η ίδια προσέθεσε, πάντως, πως οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, από την οποία ευελπιστούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του και το κατά πόσον επίκειται αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας, δεδομένου ότι εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στη Βρετανία. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης XETRA DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 0,29%, ο CAC 40 της Γαλλίας με άνοδο 0,56% και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης με κέρδη 0,62%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή