Οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους για το δόγμα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους για το δόγμα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε με ψήφους 423 υπέρ και 4 κατά την δέσμευσή της στην εφαρμογή του Άρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, περί της συλλογικής ασφάλειας μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη αυτή, καταγράφεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αμφίβολη τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ως προς την δέσμευση τήρησης του Άρθρου 5 από την Ουάσινγκτον.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν πλειοψηφία 48 εδρών επί του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το ψήφισμα, πέρα από την επιβεβαίωση για την δέσμευση των ΗΠΑ στην τήρηση του δόγματος συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που κάποια χώρα-μέλος δεχθεί επιθετική ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υποστηρίζει και την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ για κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το 2024.

Στην διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Μάιο, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του στο εξωτερικό, ο Τραμπ δεν ανέφερε ξεκάθαρα την δέσμευση των ΗΠΑ στο -κομβικής σημασίας- για την λειτουργία του ΝΑΤΟ, άρθρο. Έτσι, προκλήθηκε κλίμα ανησυχίας μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος επέμενε μόνο ως προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών από τα κράτη-μέλη.

Αργότερα, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, όσο και σύμβουλοι του έσπευσαν να διαβεβαιώσουν για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην συλλογική άμυνα της συμμαχίας.

«Με τις απειλές που εμείς και οι σύμμαχοί μας αντιμετωπίζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα ισχυρό και ασφαλές ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό από οποιαδήποτε άλλη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Το ψήφισμα υποστήριξαν τόσο ο Ράιαν, όσο και η ηγέτης των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη των δύο πολιτικών παρατάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή